Česko chce poslat 42 milionů korun do Srbska a Jordánska na uprchlíky.

Česko opět plánuje dotovat uprchlíky v cizině. Srbsku a Jordánsku chce na migranty Česká republika poslat 42 milionů korun. Vláda už letos poslala 68 milionů korun do Makedonie a Jordánska. Celkově má ČR v programu na pomoc uprchlíkům a zemím čelícím migračním tlakům letos připraveno 150 milionů korun.

Zatím Česko v letošním roce přispělo 40 miliony korun na rozvoj jordánského uprchlického tábora Azrak. Stejnou částkou země poskytla i loni. Peníze šly na rozšíření a opravu obydlí pro 31 tisíc obyvatel tábora.

Nyní by Jordánsko mělo dostat 15 milionů korun na vybudování školicího centra pro oblast azylové politiky, jehož vznik souvisí s řešením dopadů syrské uprchlické krize.

Srbsko by mělo dostat 27 milionů korun na posílení azylového a migračního systému. Srbsko zápasí s migrační krizí od roku 2015, kdy byla situace v zemi podobně jako v jiných evropských státech nejhorší.

Situace se zklidnila v březnu 2016, kdy balkánské země před běženci uzavřely své hranice. Menší skupinky lidí se však stále snaží přes Chorvatsko dostat do střední a západní Evropy, především do Německa.

Vláda vznik programu schválila v roce 2015. Na starosti ho má ministerstvo vnitra. Země Blízkého východu z programu zatím získaly 140 milionů korun. Do balkánských zemí putovalo 77,5 milionu korun.

(pel)