Hazardu se na Ostravsku daří i po zákazu, který platí od začátku roku. Celní správa od ledna 2017 při kontrolách odhalila 18 porušení zákona a 1 nelegální hernu.

Hazard se v Moravskoslezském kraji rozmáhá i po zákazu, který začal platit na začátku roku. Celní správa od ledna 2017 při kontrolách v kraji odhalila 18 porušení zákona a 1 nelegální hernu. Celníci zabavili také 3 kvízomaty.

Na nelegální hazard se celníci soustřeďují od ledna, kdy začal platit nový zákon o hazardních hrách. Ten dává celní správě nově pravomoc herny kontrolovat.

„V rámci Moravskoslezského kraje bylo pracovníky celního úřadu provedeno celkem 116 kontrol, žádná herna nebyla uzavřena,“ uvedla Pavla Zdobnická, tisková mluvčí celního úřadu pro Moravskoslezský kraj.

Podle Zdobnické bylo porušení zákona zjištěno v 18 případech. Tyto případy jsou nadále v řešení nebo řízení.

„Byla objevena také 1 nelegální herna v obci Český Těšín. Rovněž byly zajištěny 3 kvízomaty, ale tyto nemají souvislost s nelegální hernou,“ dodala Zdobnická.

Přestože mají celníci nové pravomoci, herny nemohou uzavírat. Nepovolené automaty proto zabavují.

Potírání nelegálního hazardu je prioritou

Podle zástupce generálního ředitele celníků Lumíra Šatrana bylo od začátku roku v České republice zkontrolováno 452 subjektů. Kontroly odhalily 110 případů porušení zákona a 40 nelegálních heren. Celníci zajistili celkem 358 hracích zařízení a 1,5 milionu korun.

„Kontrola v oblasti hazardních her je pro letošní rok pro celní správu prioritou,“ řekl Petr Müller, vedoucí odboru celní správy.

S nelegálním hazardem se nejvíce potýká Praha, kde celníci našli 16 provozoven bez oprávnění.

Automatů je po zákazu více než předtím

Hracích automatů paradoxně po přijetí zákona o zákazu hazardu v hernách a barech přibylo.

„V zákoně o hazardních hrách se proti původnímu návrhu neudržela hranice 15 až 30 automatů na hernu. Tím nastala situace, že v hernách, kde na to mají prostory, žádají provozovatelé o povolení pro další automaty. Ve městě, kde bylo v provozu třeba deset heren se 150 automaty, jsou nyní čtyři herny, ale je v nich 250 automatů,“ uvedl předseda Občanů proti hazardu Martin Svoboda.

Automaty totiž podle nového zákona smějí být provozovány výhradně v povolených hernách a kasinech. Nejmenší možný počet pro otevření herny je 15 přístrojů s řádným povolením.

Většina kasin, heren a loterií nyní svůj byznys provozuje na základě povolení z minulých let. Čeká se na vyhlášky k zákonu, které dají návod, jak ho vykládat v praxi. Změnu by měl přinést příští rok, kdy se přestanou vydávat nová povolení k provozování automatů.

To, že povolení k provozu automatů skutečně přibylo, potvrdil i mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

„Jedná se o dočasný efekt toho, že provozovatelé se v prosinci 2016 předzásobili povoleními, která jim ministerstvo financí podle tehdejšího zákona bylo povinno udělit. Tato povolení ve velkém rozsahu vyprší na přelomu let 2017 a 2018,“ uvedl.

Počet automatů je nyní podle něj zhruba o 30 tisíc nižší než v roce 2011 a příští rok klesne přibližně o dalších 18 tisíc.

Zákon je krátký na nelegální kvízomaty. Roste počet nelegálních heren a soukromých hráčských klubů, kterých jsou po celé zemi stovky. Provozovatelé přístroje stále technicky zdokonalují, aby se úplně vyhnuli regulaci hazardu.

„Provozovatelům černých heren s automaty je nový zákon vcelku ukradený. Spoléhají, že represe přijde pozdě nebo nikdy,“ řekl Andrej Čírtek, mluvčí Unie herního průmyslu.

Z nelegálních heren města neinkasují žádné finanční prostředky, které by pak mohla využít na financování sportu, kultury a dalších veřejně prospěšných aktivit.