Trumpova administrativa pohrozila vůdci KLDR Kimovi vysláním strategických bombardérů nad Korejský poloostrov v reakci na úspěšný test mezikontinentální rakety (ilustrační fotokoláž).

Američané pohrozili Kim Čong-Unovi varovnými přelety bombardérů B-1B nad Severní Koreou. Trumpova administrativa vysláním bombardérů reagovala na předchozí úspěšný test severokorejských mezikontinentálních raket. Ty podle Kimova vyjádření již jsou schopny zaútočit na kterékoliv místo Spojených států.

Přelet dvou strategických bombardérů B-1B nad Korejským poloostrovem potvrdilo velitelství amerického vojenského letectva.

USA tak reagovaly na úspěšnou zkoušku severokorejské mezikontinentální balistické rakety, která údajně prokázala schopnost zasáhnout severoamerický kontinent.

Výhružný let bombardérů B-1B byl podle amerického prohlášení přímou reakcí jak na páteční raketovou zkoušku, tak i na první test nové severokorejské mezikontinentální rakety z 3. července.

Americké bombardéry B-1B vylétly k výstražnému přeletu a úspěšně se vrátily zpět na leteckou základnu Andersen na ostrově Guam.

B-1B Lancer je americký nadzvukový strategický bombardér. Spolu s letouny B-52 Stratofortress a B-2 Spirit tvoří páteř bombardovacího letectva USA.

KLDR po pátečním testu poprvé oznámila, že je schopna zaútočit na celé území USA.

„Celé americké území je v dosahu našich střel,“ řekl vůdce KLDR Kim Čong-un, který zkušební odpal osobně sledoval.

Severní Korea tvrdí, že její nová zbraň je schopna nést silnou jadernou hlavici. Spojené státy a Jižní Korea připustily, že KLDR skutečně otestovala mezikontinentální raketu.

Není však dosud jasné, zda již KLDR také zvládá technologii umístění hlavice na raketu a zda by konvenční či dokonce jaderná hlavice byla schopna „přežít“ tvrdé podmínky zpětného návratu do atmosféry. (sfr)