Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan chce za každou cenu zabránit vystoupení Velké Británie z EU. Dosáhnout toho chce tím, že labouristé prosadí další referendum o členství v EU.

Zastavit Brexit chce starosta Londýna Sadiq Khan. Ten uvedl, že odchodu Británie z EU se podaří zabránit tehdy, pokud se labouristická strana ve volebním manifestu pro příští parlamentní volby zaváže ke konání druhého referenda o Brexitu a k tomu, že země neopustí EU.

Vlivný labouristický starosta Londýna zdůraznil, že je „optimista“, pokud jde o šanci, že Spojené království zůstane součástí Evropské unie.

Podle Khana je jediným způsobem, jak přetrumfnout loňské referendum, v němž 52 procent hlasovalo pro odchod z EU, by bylo konání nového referenda nebo závazek labouristů udržet Británii v EU učiněný v novém stranickém manifestu pro další parlamentní volby.

„Musíme lidem jasně říci, co bychom udělali, kdybychom vyhráli příští parlamentní volby,“ zdůraznil Khan.

Řada Britů však v diskusích k uvedenému Khanově záměru připomínala, že by si Khan měl přestat hrát na premiéra a místo toho raději začít řešit vážné problémy Londýna, jako jsou rasové nepokoje či teroristické útoky…

Snaha významného labouristického politika o udržení Británie v EU přichází těsně poté, co konzervativní ministr financí Philip Hammond informoval o tom, že jednání s EU o vyřešení vzájemných vztahů by mohla trvat 3 roky (tedy až do roku 2022) poté, co Británie v březnu 2019 formálně odejde z Unie.

Hammond také uvedl, že první den po vystoupení Británie z EU „bude mnoho věcí vypadat podobně“. (sfr)