Kimova KLDR provedla další úspěšný test mezikontinentální rakety. Údajně by mohla zasáhnout kterékoliv místo v USA.

KLDR dokáže svými raketami zasáhnout kterékoliv město na území USA. Uvedl to severokorejský vůdce Kim Čong-un po provedení dalšího úspěšného testu své balistické rakety. Americká a jihokorejská armáda v reakci na nový test KLDR uskutečnily společné raketové cvičení, v rámci kterého vystřelily několik raket.

Severní Korea potvrdila, že provedla další úspěšný test mezikontinentální balistické rakety. Raketa údajně letěla 47 minut a 12 sekund a urazila vzdálenost 998 kilometrů. Raketový test opět osobně sledoval i severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Ten následně prohlásil, že nejnovější test demonstroval schopnost KLDR „provést kdykoliv překvapivý raketový útok v jakémkoliv místě a prokázal, že celé území USA je na dostřel severokorejských raket“.

Severokorejský vůdce Kim Čong-Un slaví nejnovější úspěšný test mezikontinentální rakety schopné údajně zasáhnout kterékoliv místo v USA.

Americký prezident Donald Trump označil test severokorejské rakety za „bezohlednou a nebezpečnou“ akci. Spojené státy podle něho podniknou veškeré kroky k zajištění své bezpečnosti a k ochraně spojenců v regionu.

Americké ozbrojené síly společně s jihokorejskými vypálily v reakci na test KLDR několik zkušebních střel. Jižní Korea také v reakci na nejnovější severokorejský raketový test oznámila, že obnoví zprovozňování odpalovacích zařízení amerického protiraketového systému THAAD.

Podle vojenských odborníků by severokorejská mezikontinentální raketa mohla zasáhnout Los Angeles i další velká města ve Spojených státech.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v reakci vyzval Čínu a Rusko k větší snaze o zastavení rostoucí hrozby, kterou rakety KLDR představují pro světovou stabilitu.

První úspěšnou zkoušku své mezikontinentální balistické rakety oznámila KLDR už na začátku července. (sfr)