České domácnosti bohatnou, současně se ale i více zadlužují. Přes milion obyvatel Česka žilo v roce 2016 pod hranicí příjmové chudoby.

Lidé v Česku bohatnou, ale současně se i více zadlužují. Majetek Čechů vzrostl na 12 biliónů korun. Přes 1 milion Čechů však žilo loni pod hranicí příjmové chudoby. Data vyplynula z údajů České bankovní asociace (ČBA) a Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Hodnota majetku českých domácností dosáhla koncem loňského roku 12 bilionů korun, což znamenalo meziroční růst o 5,1 procenta. Naopak finanční závazky Čechů stouply o 6,4 procenta na 1,6 biliónu korun.

Majetek ve formě nefinančních aktiv, tedy především byty, domy, pozemky, stroje, cennosti stále převyšoval s 56procentním podílem finanční aktiva, tedy vklady, hotovost, investiční a pojistné produkty.

Finanční aktiva ale rostla rychlým tempem, celkově o 6,5 procenta na 5,4 bilionu korun.

Finančním aktivům nadále dominovaly vklady, na nichž měly domácnosti uloženy 2,4 bilionu korun a které stouply meziročně o 7,8 procenta. V prostředí nulových úroků ale ještě rychleji rostl objem neuložených peněz.

V hotovosti držely domácnosti 383 miliard korun, o 10,3 procenta více než v roce 2015. Češi u financí podle asociace jasně preferují nízké riziko a rychlou dostupnost naspořených peněz.

Hlavní část finančních závazků domácností tvoří půjčky ve výši 1,5 biliónu korun. Meziročně tak vzrostly o 7,1 procenta.

Třetina lidí nemá na týdenní dovolenou

Podle ČSÚ žilo přes 1,02 milionu obyvatel Česka v roce 2016 pod hranicí příjmové chudoby.

„Příjmovou chudobou byl loni ohrožen zhruba každý desátý obyvatel České republiky,“ uvedla Michaela Brázdilová z oddělení sociálních šetření ČSÚ.

Na týdenní dovolenou nemá peníze 28,9 procenta lidí.

Neočekávaný výdaj ve výši 9900 korun by si nemohla bez půjčky dovolit zaplatit třetina obyvatel (32,1 procenta).

Statistici také zjistili, že více než šestina lidí (17,8 procenta) má problém s výdaji za zdravotní péči – tedy léky, ošetření a další služby zaplatí jen s obtížemi. Více než desetina (11,3 procenta) pak má potíže zaplatit školní družinu.

(pel)