Pobodaná Češka v Egyptě již zemřela. Její stav se v posledních dnech prudce zhoršil.

Češka, kterou pobodal islamistický terorista v egyptské Hurghadě, již zemřela. Stav ženy se zhoršil v posledních dnech. Od středy byla ve stavu klinické smrti a při životě ji udržovaly pouze přístroje.

„Z Egypta přišla v noci smutná zpráva. Naše pacientka skonala. Upřímnou soustrast všem blízkým,“ napsal na Twitteru ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

„Je mi moc líto, že naše občanka nakonec v Káhiře podlehla svým zraněním. Je strašné, když se člověk z dovolené nevrátí k rodině. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým,“ potvrdil následně zprávu ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Do nemocnice v Káhiře zamíří soudní lékař. Na místě by měl rozhodnout, zda bude provedena pitva přímo v Egyptě. Čeští diplomaté posléze zajistí všechny potřebné kroky k repatriaci těla.

Příbuzní Češky se již ve středu vrátili do České republiky vojenským speciálem, který byl připraven pro případnou přepravu zraněné ženy. Zdravotní stav pacientky to však nedovolil.

Ženě selhalo několik orgánů a její mozek nebyl zásobován krví. Z medicínského hlediska podle českých lékařů nebylo možné očekávat zlepšení stavu pacientky.

Žena trávila dovolenou v egyptské Hurgadě se svým přítelem a šestnáctiletým synem. Podle jejího bratra byla u moře poprvé od dětství, kdy se vydala s rodiči do Bulharska.

Podle původních informací ministerstva zahraničí utrpěla Češka jen lehká zranění na noze, podle ženina bratra „utrpěla asi šest bodných a řezných ran v horní polovině těla, hrudi, krku a zádech.“

Žena prý v tom momentu ležela na zádech na lehátku. Útočníka si všimla na poslední chvíli.

„V první chvíli si myslela, že je to masér nebo prodavač, který něco nabízí. Jenže on ji okamžitě bodl. Sestru zasáhl do hrudi a do krku, a když se v obranné reakci otočila, zasadil ji ránu do zad,“ řekl.

Šestatřicetiletá žena byla zraněna 14. července v Hurghadě. Třicetiletý Egypťan na místo přijel v pátek a až tam si koupil nůž, jímž pak útočil. Koupil si také vstupenku na pláž u jednoho z hotelů, tam pobodal tři ženy a pak přešel na jinou pláž a zaútočil na další tři ženy. Na prvním místě zabil zabil dvě Němky.

Útočník se zaměřil čistě na cizinky, hned po útoku byl dopaden. Egypt zatím útok neoznačil za teroristický čin.

Muž měl být údajně také ve styku s Islámským státem, ale ani to se dosud nepotvrdilo. U výslechu ale přiznal, že sdílel názory islámských radikálů.

(pel)