Agrofert dostal na dotacích více peněz, než zaplatil na dani z příjmu.

Holding Agrofert na dotacích dostal více peněz, než podnik odvedl státu. Na dani z příjmu zaplatil v roce 2016 koncern 1,505 miliardy korun. Na provozních dotacích a zelených bonusech holding loni získal 1,533 miliardy. Údaje vyplynuly z výroční zprávy o loňském hospodaření. Informaci uvedly Hospodářské noviny.

Čistý zisk Agrofertu, který je ve svěřenských fondech šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, minulý rok klesl na 7,8 miliardy korun. Oproti roku 2015 je to pokles téměř o 800 milionů.

Agrofertu se snížil i provozní zisk na 14,7 miliardy. Celkové tržby více než dvou set firem holdingu byly 155,7 miliardy korun, což je téměř o 12 miliard korun méně.

Na dani z příjmu za rok 2016 zaplatil Agrofert 1,505 miliardy korun. Na provozních dotacích a zelených bonusech holding loni získal 1,533 miliardy. Z těchto dotací je 1,1 miliardy korun nárokových a zbytek jsou dotace na investice.

Podnik si také v roce 2016 více půjčoval. Zadlužení mu vzrostlo z 24 miliard korun na 30 miliard.

Koncern vlastnil ještě letos na začátku roku tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. V únoru kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů. Nepřímý vliv ve společnostech si ale šéf hnutí ANO ponechal.

V kontrolních orgánech svěřenských fondů figuruje i jeho partnerka Monika Babišová. Ustanovení navíc počítá i se zpětným převodem majetku z fondu na Babiše nebo jeho blízké – akcie se mohou přesunout z fondu na jeho beneficienta či obmyšleného, tedy na osoby, kterým fond odvádí zisk.

(pel)