Marek Dalík v kauze Pandur změnil výpověď. Půlmiliardový úplatek prý žádal slovenský lobbista Miroslav Výboh.

Změna výpovědi lobbistovi Markovi Dalíkovi nepomohla. Za pokus o podvod půjde na 5 let do vězení s ostrahou. Zároveň má zaplatit 4 milióny korun. U soudu Dalík tvrdil, že na schůzce se zbrojaři mluvil o částce ve výši půl miliardy korun slovenský lobbista Miroslav Výboh. 

„Spáchal zločin podvodu ve stadiu pokusu. Odsuzuje se k trestu odnětí svobody v trvání pěti let. Zařazuje se pro výkon trestu do věznice s dozorem. Obžalovanému se ukládá peněžitý trest 4 miliony korun. Pokud to nebude schopný splácet, dostane náhradní trest ve výši dvou let,“ prohlásil soudce Martin Zelenka.

Rozsudek je pravomocný a je možné proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Bývalý poradce expremiéra Mirka Topolánka (ODS) byl původně za pokus o podvod odsouzen ke čtyřletému trestu vězení. Po osmi měsících byl propuštěn za základě rozhodnutí Nejvyššího soudu, který nařídil, aby se podřízený soud znovu zabýval právním hodnocením případu.

Dalík u soudu popsal, že se k otázce nákupu Pandurů dostal po volbách v roce 2006.

„Byla to ta doba, kdy byla ještě dosluhující vláda, ale už také tzv. designovaný premiér, čili takové dvojvládí,” popsal Dalík

V té době byl prý osloven „člověkem z nejužšího poradenského týmu” kvůli tomu, že tehdejší ministr obrany Karel Kühnl odmítá podepsat kontrakt na nákup transportérů.

Dalík prý měl zkusit zajistit, aby byla smlouva podepsána, což se stalo mimo jiné prý i z obav před arbitráží.

Šlo prý o provize, ne o úplatek

Připustil, že se na schůzce mluvilo o provizích. Konkrétní částku ale vyslovil Výboh, jehož společnost měla v kontraktu nově figurovat.

„Část té sumy by byla provize, nebyl to úplatek pro nikoho,“ zmínil Dalík.

Peníze by prý získal například za PR služby, které by se zakázky týkaly. Dalík také zdůraznil, že se necítí být z ničeho vinen.

„Tu částku vyřkl pan Výboh a já jsem ji potvrdil, k tomu se přiznávám. Nebyla to žádná platba, byla to suma za kontrakt, který měl nahradit kontrakt předchozí,” zdůraznil

Slovenský lobbista Miroslav Výboh prý uvedl, že slyšel o problémech s kontraktem a k tomu „přidal historku, že jsem v jejich prospěch něco zařídil a oni se pak tvářili, že nezařídil,” popsal Dalík.

Výboh prý řekl, „že to nějak urovná, že to dá do pořádku, že mu na tom záleží”.

Soud zmírnil trest

Dalík si podle trestního spisu řekl v listopadu 2007 na neformální schůzce v pražské restauraci o peníze za to, že ČR bude pokračovat v nákupu Pandurů.

Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, podle obžaloby požadoval půl miliardy korun. Předstíral, že má vliv na zakázku a také blízký vztah k představitelům české vlády, takže může ovlivnit jejich rozhodování.

Nákup Pandurů v hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Topolánkův kabinet od zakázky koncem roku 2007 ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele.

O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v níž Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

(pel)