V Německu byly v loňském roce rekordní kolony. Za dopravní kolaps mohou i uprchlíci, kvůli nimž se zpřísňují kontroly na hranicích.

Kolony v Německu byly v roce 2016 rekordní. Dopravní kolaps zhoršili i migranti, kvůli kterým zesílily kontroly na hranicích. Zpřísnily se také některé dopravní předpisy, na řadě míst se například snížila maximální rychlost. Informaci uvedly Lidové noviny.

Kolony na německých dálnicích narostly v roce 2016 do celkové délky bezmála 1,4 milionu kilometrů. To je oproti roku 2015 nevídaný skok o téměř 20 procent.

Podle pracovníků tamního autoklubu ADAC je to především kvůli vzmáhajícímu se turismu, opravám i hraničním kontrolám spojeným s migrační krizí.

Problém dopadá i na Česko. Německo je pro ČR důležitou tranzitní zemí pro cesty za lyžováním do Rakouska nebo k moři do Itálie. Komplikace to představuje i pro tuzemské dopravce, kteří vozí zboží přímo do Německa nebo přes něj projíždějí.

„Projevily se kontroly na hranicích kvůli uprchlíkům. Zpřísnily se také některé dopravní předpisy, na řadě míst se například snížila maximální rychlost,“ uvedl Petr Vomáčka z Ústředního automotoklubu (ÚAMK).

Na německých dálnicích bylo loni celkem hlášeno 694 tisíc dopravních špuntů v souhrnné délce 1,378 milionu kilometrů. V roce 2015 to přitom bylo celkem pouze 1,13 milionu kilometrů.

Jaký bude letošní rok, je v tuto chvíli těžké odhadnout. První relevantní průběžná čísla dostane autoklub ADAC až v září. Rostoucí turistický průmysl každopádně napovídá, že tento rok o mnoho příznivější nebude.

„Letošní léto nebude o mnoho lepší, protože zájem o letní dovolenou v bezpečných destinacích, jako je Chorvatsko nebo Itálie a Španělsko, roste. Odvrácenou stranou tohoto trendu jsou kolony na hlavních silničních tazích,“ řekl Vomáčka.

Svědčí o tom i aktuální dopravní situace. O uplynulém víkendu se v Německu kolony tvořily na dálnicích v okolí Mnichova a cestou do Rakouska.

O příštím víkendu ÚAMK očekává ještě větší problémy v dopravě při cestě na jih. Koncem týdne totiž začínají školní prázdniny v Bavorsku a Bádensku-Württembersku. Každá z těchto spolkových zemí má přitom přes deset milionů obyvatel.

(pel)