Česko přispěje 24 milionů korun pobřežní stráži v Libyi. Chce tak pomoct řešit migrační krizi.

Česko chce bránit invazi migrantů do Evropy dotacemi pro Libyi. Na boj proti uprchlíkům dá ČR 24 milionů korun. Peníze půjdou na činnost libyjské pobřežní stráže, která brání běžencům snažícím se nelegálně dostat na území Itálie.

Finanční příspěvek ve výši 24 milionů korun schválila vláda. Česko se tím podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) stane největším přispěvatelem z Evropské unie.

„Navýšením příspěvku na libyjskou pobřežní a námořní stráž přispíváme k řešení migrace ve Středomoří a pomáháme zejména Itálii,“ uvedl Sobotka na Twitteru.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je třeba vybudovat záchytná střediska přímo na libyjském pobřeží.

Tam bude moci libyjská stráž plně dostat pod kontrolu situaci v prostoru, odkud uprchlíci na Středozemní moře vyplouvají. Je to podle něj nejtěžší úkol spojený s řešením migrace z Afriky.

Většina slíbených peněz půjde z rozpočtu ministerstva vnitra. Resort Milana Chovance (ČSSD) zaplatí 20,9 milionu korun. Úřad vlády poskytne 3,1 milionu korun.

„Libyjská pobřežní stráž má tu výhodu, že když zadrží loď s uprchlíky, tak je může vracet zpět na libyjské pobřeží,“ uvedl minulý týden Sobotka na jednání předsedů vlád visegrádské čtyřky (V4) v Budapešti.

Visegrádské země v souvislosti s migrací opakovaně čelily kritice. Nesouhlasí totiž se systémem rozdělování příchozích migrantů mezi všechny členské země EU.

Představitelé české vlády zdůraznili, že Česko sice nesouhlasí s kvótami, ale aktivně se podílí na zabezpečení hranic EU a směřuje pomoc do tranzitních a zdrojových zemí migrace.

(pel)