Česká armáda nakoupí obrněné vozy TITUS od společnosti Tatra Trucks.

Armáda České republiky pořídí pro potřeby ozbrojených sil obrněná vozidla TITUS. Armáda tak do své výzbroje postupně získá 62 těchto vozidel ve třech provedeních. Dodávky armádě pak zajistí společnost TATRA EXPORT.

Třetina vozidel Titus bude určena ke koordinaci palby dělostřeleckých a minometných jednotek. Šest obrněných vozidel bude sloužit jako velitelsko-štábní vozy. Zbylých 36 vozidel se bude využívat k zabezpečení a přenosu informací.

Dodávka obrněných vozidel TITUS bude zahrnovat i logistické a výcvikové zabezpečení, tedy dílenské a servisní soupravy i náhradní díly a také školení a výcvik techniků a obsluh vozidel.

„Je to historicky poprvé, kdy obrněnou techniku české armádě dodá domácí výrobce, a ne překupník,“ řekl mluvčí Strnadovy skupiny Czechoslovak Group Andrej Čírtek.

Většina vozidel se má vyrábět v Česku.

„Je to poprvé za posledních několik desítek let, kdy český výrobce pro českou armádu vyrobí sofistikovanou obrněnou techniku světové kvality, která byla vyvinuta domácími specialisty na českém podvozku,“ řekl Petr Rusek, předseda představenstva společnosti TATRA TRUCKS.

Vozidla TITUS bude armáda využívat během zahraničních misí i na českém území, a to i v rámci integrovaného záchranného systému, kde mohou plnit funkci mobilních komunikačních a řídících prostředků v případě krizových situací.

„Armáda ČR je v současné době vybavena v dané oblasti již zastaralou technikou, která vyžaduje obměnu. Díky nové technice dojde k rozšíření a zrychlení schopností velení a řízení nasazených jednotek,“ řekl náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář.

Kromě dodávky nových vozidel vláda projednala také několik dalších armádních zakázek v součtu za 124 milionů korun.

Do listopadu 2019 chce armáda pořídit a instalovat také radiokomunikační systém zajišťující přechod systémů letového řízení z analogové na digitální bázi.  Nakoupit chce také systémy vojenské letecké informační služby.

(pel)