Vyhrajeme, vyhrajeme, vyhrajeme. Nikdy neprohrajeme, oznámil Donald Trump při slavnostním spuštění nejnovější letadlové lodě Gerald Ford, pojmenované po jednom z jeho prezidentských předchůdců.

USA chtějí totální vojenské vítězství nad světem. Oznámil to prezident Donald Trump při oficiálním uvedení nové letadlové lodi USS Gerald R. Ford. Jedná se o nejdražší plavidlo v historii, když jeho stavba vyšla na 12,9 miliardy dolarů (288 miliard korun). Superloď o výtlaku 100 tisíc tun má být prvním nosičem letadel nové generace.

„Každý se dozví, že Amerika přichází, že Amerika sílí,” prohlásil americký prezident Donald Trump.

„Požadujeme vítězství a budeme mít totální vítězství, věřte mi,” podotkl.

Amerika však prý v bitvě nestojí o střet, ale o jasnou vojenskou převahu. Prezident ovšem neupřesnil, s kým USA tuto bitvu povedou.

„Tato loď je pro ostatní hlavně odstrašení, díky kterému nemusíme bojovat. Loď je rovněž zárukou toho, že když na boj dojde, tak to vždy skončí tak, že vyhrajeme, vyhrajeme, vyhrajeme. Nikdy neprohrajeme,” řekl Trump.

Letadlová loď USS Gerald R. Ford dala jméno celé třídě, kterou bude tvořit deset lodí. V současné době je ve výstavbě plavidlo USS John F. Kennedy, které by mělo být do služby zařazeno v roce 2020.

Stavba lodi USS Gerald R. Ford začala v roce 2009 a vyplout měla již v roce 2015.

Stavba se však o dva roky prodloužila a současně prodražila o 2,5 miliardy dolarů (56 miliardy korun). V příštích čtyřech letech absolvuje USS Gerald R. Ford  série zkoušek, které budou stát dalších 780 milionů dolarů (17,4 miliardy korun).

Teprve poté bude plavidlo připraveno k operačnímu nasazení. (sfr)