V italském hlavním městě Řím plánují zavést přídělový systém na dodávky vody pro občany. Důvodem je velké sucho. Za jeho vznik nepřímo obvinili Donalda Trumpa.

Řím chce kvůli suchu zavádět přídělový systém na dodávky vody obyvatelům. Důvodem je vysychání jezera Bracciano nedaleko Říma. Za hrozící ekologickou katastrofu obvinil jeden z tamních představitelů Donalda Trumpa, který odstoupil od pařížské klimatické dohody, jež si klade za cíl bojovat s globálním oteplováním.

Současná vlna veder v Itálii ještě více zhoršila situaci, kdy hladiny vody v nádržích zásobujících Řím povážlivě klesly v důsledku dvouletého období podprůměrných srážek.

„Rád bych sem pozval Donalda Trumpa, aby pochopil, co to znamená nedodržovat klimatické dohody,“ řekl Nicola Zingaretti, jenž stojí v čele regionu Lazio.

Prezident Trump nedávno rozhodl, že Spojené státy odstoupí od pařížské dohody o klimatu z roku 2015.

Italské úřady kvůli dlouhému období sucha nařídily zastavit čerpání vody z jezera Bracciano nedaleko Říma. Hlavní město Itálie bude možná nuceno zavést na vodu přídělový systém.

Zákaz čerpání vstoupí v platnost 28. července.

Společnost Acea, která provozuje římský vodárenský systém, však rozhodnutí úřadů zastavit čerpání z jezera Bracciano kritizuje a považuje ho za „jednostranné a protiprávní“.

„Takovéto drastické omezení přílivu vody do vodárenské sítě hlavního města nás donutí zavést střídavé dodávky, které se dotknou 1,5 milionu Římanů,“ uvedl mluvčí podniku.

Zingaretti však poukázal na fakt, že jezero Bracciano se na zásobování Říma vodou podílí pouze osmi procenty. Dodal, že společnost Acea měla čas na to, aby nalezla řešení této situace.

Vodovodní síť v Itálii je značně zastaralá. Cestou ke spotřebitelům z potrubí údajně uniká až 39 procent vody. V Římě se takto ztratí až dokonce 44 procent vody. (sfr)