Odtržení od Německa by podle průzkumu podpořilo 32 procent obyvatel Bavorska. Samostatné Bavorsko by se stalo 7. nejsilnější ekonomikou v EU.

Bavorsko jako nejsilnější spolková země nese čím dál neliběji své postavení v rámci Německa a problémy spojené s masovou migrací. Odtržení od Německa by podle průzkumu podpořilo 32 procent obyvatel Bavorska. Samostatné Bavorsko by se stalo 7. nejsilnější ekonomikou v EU.

Bavorsko, jako největší spolková země, má už dnes v rámci celého státu zvláštní postavení oproti ostatním zemím Německa. Přesto je právě v Bavorsku mezi občany podpora pro secesi, tedy obnovení plné autonomie, větší, než v ostatních německých zemích. Odtržení od Německa by podle průzkumu podpořilo 32 procent obyvatel Bavorska.

V dalších zemích je podpora pro samostatnost nižší. Na druhém místě pomyslného žebříčku jsou Durynsko a Sársko.

Pro odchod z Německa se vyslovilo 22 procent obyvatel středoněmeckého Durynska a rovněž Sárska, které se stalo součástí SRN až v roce 1957.

Ve východoněmeckým zemích Sasko a Meklenbursko-Přední Pomořansko se pro nezávislost vyslovilo 21 procent obyvatel.

Nejméně příznivců odtržení od Německa žije na západu a severu země. Ve spolkových zemích Porýní-Falc, Dolní Sasko a Šlesvicko-Holštýnsko podpořilo vytvoření nezávislého státu jen osm procent obyvatel.

Bavorsko: důvody ekonomické i migrační

Důvody, proč v Bavorsku sílí volání po odtržení od Německa, byly původně ekonomické, ale svou roli začíná hrát i nesouhlas s „uprchlickou“ politikou kancléřky Merkelové.

Bavorský premiér Horst Seehofer několikrát vyslovil jasný nesouhlas s imigrační politikou kancléřky Merkelové. Dokonce pohrozil, že Bavorsko bude kvůli imigrační politice žalovat berlínskou vládu u ústavního soudu.

Napětí mezi Mnichovem a Berlínem oživilo zájem o téma nezávislého Bavorska. Z toho začíná těžit dosud spíše marginální Strana Bavorska (Bayernpartei), která prosazuje vytvoření samostatného státu Bavorsko.

Strana Bavorska prosazuje právo Bavorska na sebeurčení. Vidí Bavorsko jako samostatný suverénní stát integrovaný v Evropské unii.

Samostatné Bavorsko by se stalo 9. největším státem EU co do počtu obyvatel, kterých v něm žije 12,7 milionu. Místo současných 6 europoslanců by tak mělo nárok na 24 zástupců v Evropském parlamentu.

Ekonomicky je Bavorsko jednoznačně nejsilnější a nejzdravější spolkovou zemí Německa. Na výkonu německé ekonomiky se podílí 18 %. Samostatné Bavorsko by se stalo 7. nejsilnější ekonomikou v EU. (sfr)