Stát chce do zemědělství dostat ročně až 1500 Ukrajinců.

Stát do Česka doveze až 1500 Ukrajinců jako levnou pracovní sílu. Půjdou pracovat na pole. Pracovníky z Ukrajiny chce do ČR přilákat ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). V Česku přitom v červnu bylo bez práce téměř 300 tisíc lidí.

Jurečka připravil program na pomoc českému zemědělství a potravinářskému průmyslu. Zájemcům o práci v ČR umožní získat modrou zaměstnaneckou kartu ve zrychleném režimu.

Uchazeči, kteří budou do programu zařazeni, nebudou muset procházet zdlouhavou procedurou. Ta se v některých případech může protáhnout na měsíce. Jejich pracovní poměr v Česku pak musí trvat nejméně půl roku a nejdéle rok.

Obdobný program až pro 3800 lidí je již rok v běhu pro průmyslové podniky. Zájem je mezi Ukrajinci velký, během prvního půl roku se do něj loni přihlásilo 1300 Ukrajinců. Využívají ho ale především nekvalifikované síly.

Zaměstnavatelé využívají levné pracovníky

Ani návrh Jurečkova ministerstva požadavek na odbornou úroveň příchozích zaměstnanců neobsahuje. Je zřejmé, že opět půjde o lidi spíše bez kvalifikace. Podle odůvodnění návrhu jde totiž o pracovní síly pro sezónní práce na místech, která se nedaří obsadit českými zaměstnanci.

„Pokud se týká Ukrajiny, s tím problém nemám. Lidé na práci chybějí. Republice se daří, máme jednu z nejnižších nezaměstnaností vůbec. A zaměstnavatelé brečí, že nemohou přes úřady práce lidi získat,“ řekl šéf sněmovního výboru pro sociální politiku Jaroslav Zavadil (ČSSD).

Odboráři ale upozornili, že významná část českých zaměstnavatelů zneužívá ekonomicky vážnou situaci pracovníků z Ukrajiny.

„Naše firmy se chovají k cizincům z některých zemí, Ukrajinu nevyjímaje, tak, jako my kritizujeme zahraniční společnosti, že se chovají k našim lidem,“ uvedl  předseda ČMKOS Josef Středula.

Podle něj je nedůstojné, když kvalifikovaný Ukrajinec pracuje za méně, než by dostal Čech na stejném postu.

Chybí v Česku opravdu pracovní síla?

Podle aktuální statistiky Úřadu práce ČR byl v červnu počet registrovaných uchazečů 297 439 lidí. Firmy nabízely 183 500 volných pracovních míst. Na jedno volné místo teď připadá 1,6 uchazeče.

Problémem české ekonomiky tak není nezaměstnanost, ale naopak nedostatek pracovních sil. Chybějící pracovníci představují problém pro řadu podniků.

Řešením má být právě dovoz tisíců pracovníků z Ukrajiny.

Všichni však vycházejí ze záměrného zjednodušení situace, když berou za reálný fakt to, že v Česku toho času na trhu chybí pracovní síla.

Na první pohled ano, což se projevuje tím, že dnes podniky nemohou sehnat potřebné pracovníky.

Na druhý pohled je však onen tzv. „nedostatek“ lidí nutno označit za mýtus. Práceschopného tuzemského obyvatelstva je v Česku dostatek. Jenže lidé nejsou a nemohou být tam, kde by byli zapotřebí.

(pel)