Státní dluh ČR je nejvyšší v historii. Ministerstvo financí si pod vedením exministra Andreje Babiše (ANO) výhodně půjčovalo, aby pokrylo výdaje rozpočtu.

Státní dluh v České republice narostl pod vedením exministra financí Andreje Babiše (ANO) na 1,789 bilionu korun. Ministerstvo financí si půjčovalo peníze, aby pokrylo výdaje rozpočtu. Podíl každého obyvatele Česka na dluhu je tak hypoteticky 169 tisíc korun. 

Ministerstvo financí pokračovalo v prvním pololetí roku 2017 s prodejem státních dluhopisů za záporný výnos s dobou splatnosti až pět let. Investoři tak v podstatě platili státu za to, že mu půjčovali peníze.

V prodeji se dařilo pokračovat i po dubnovém ukončení devizových intervencí České národní banky. Prodej státních dluhopisů pak vedl k růstu státního dluhu o zhruba 175 miliard korun na 1,789 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh zhruba 169 tisíc korun.

„Celkově tak ministerstvo financí za první pololetí získalo emisí státních pokladničních poukázek a střednědobých státních dluhopisů za záporný výnos více než jednu miliardu korun,“ informoval úřad.

Doplnil, že díky těmto příjmů získal peníze, které umožnily posílit „výdajové priority vlády“.

Letos vydané pokladniční poukázky mají kromě toho, že pro stát neznamenají žádné úrokové výdaje, výhodu i ve velmi krátké době splatnosti. Ministerstvo je musí splatit do konce letošního září.

„Tato strategie směřuje k tomu, že ministerstvo vykáže pokles státního dluhu na konci září, tedy těsně před volbami,“ uvedl ekonom Marek Dřímal.

Bez evropských peněz by pokladna byla v deficitu 13 miliard

Státní rozpočet ČR skončil sice na konci června 2017 v přebytku 4,62 miliardy korun, ale bez příjmů z Evropské unie by státní pokladna byla v deficitu 13,2 miliardy korun.

Na konci května byl přitom státní rozpočet ve schodku 18,7 miliardy korun.

Loni ke konci června byl rozpočet v přebytku 40,6 miliardy korun, meziročně se tak smrskl o 36 miliard.

Podle Dřímala tato skutečnost ukazuje na pokračující problém českých veřejných financí.

Centrální vláda ani v dobách výrazného růstu ekonomiky a minimální nezaměstnanosti nehospodaří s přebytkem či vyrovnanou bilancí, protože zároveň prudce zvyšuje výdaje. Na konci roku očekáváme schodek 45 miliard korun,“ odhadl.

Eurodotace Česku mohou skončit v roce 2020

Příjem peněz z Evropské unie klesl ke konci června meziročně o 69 miliard korun.

Příjmy státního rozpočtu ke konci června činily 634,50 miliardy korun, meziročně se tak snížily o 20,9 miliardy korun.

Výdaje za stejné období dosáhly 629,88 miliardy korun, meziročně stouply o 15,1 miliardy korun.

Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) navíc dotace z EU mohou skončit v roce 2020.  Česká republika by tak přišla o stovky miliard korun. Západoevropské státy nejsou dotování chudších regionů příliš nakloněny.

(pel)