Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


České zbrojovky loni vyvezly zbraně za rekordních 18 miliard Kč

Nejvíc vojenského materiálu mířilo do Iráku, a to za 1,66 miliardy Kč, dále do Spojených arabských emirátů (1,4 mld. Kč), na Slovensko (1,15 mld. Kč) a do Egypta (1,1 mld. Kč). V roce 2016 byly vyvezeny střelné zbraně a střelivo do zemí mimo EU v hodnotě 3,4 miliardy korun.

Budějovický Budvar měl loni rekordní tržby

Tržby národního podniku Budějovický Budvar se loni zvýšily o 2,9 procenta na rekordních 2,54 miliardy korun. Hrubý zisk klesl o necelá čtyři procenta na 337,3 milionu korun. Loňský rok byl z hlediska objemu prodeje i tržeb jako nejúspěšnější v historii podniku.

Benzin a nafta v ČR opět zlevnily

Cena benzínu po krátké stagnaci opět klesá. Za poslední týden zlevnil o osm haléřů na 29,60 koruny za litr. Nafta je levnější o pětník, motoristé ve středu v průměru tankovali litr za 28,47 koruny.

Air France založí nízkonákladové aerolinky Joon

Projekt získal potřebný souhlas hlavní odborové organizace pilotů SNPL. Nové aerolinky budou létat na 10 dálkových a 18 krátkých trasách. Společnost  si od tohoto kroku mimo jiné slibuje, že některé ztrátové linky vrátí zpět k zisku.

Aero Vodochody zahájilo výrobu nových letounů

Aero Vodochody zahájila výrobu letounů L-39NG. Česká exportní banka (ČEB) půjčí Aeru na vývoj nové generace cvičného letounu 320 milionů korun. Nová generace letounu by měla mít nízké provozní náklady, moderní avioniku, nově vyvinutý motor a další vylepšení.

(pel)