Praha schválila zákaz vjezdu kamionů do města. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) je ale proti a hrozí, že metropoli odebere dotace.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) chce potrestat Prahu. Hlavnímu městu odebere všechny dotace kvůli zákazu vjezdu kamionů, který plánují pražští radní. Řidiči by tak museli metropoli objíždět přes okolní vesnice. Nastal by tak kolaps dopravy, a to je podle Ťoka nepřijatelné.

„Budeme od Prahy požadovat vrácení všech dotací, které jsme jí dali. Může to být celkově skoro miliarda,“ řekl Ťok v rozhovoru pro Lidové noviny.

Podotkl, že rozhodnutí Prahy mu přijde sobecké vůči ostatním obcím i zbytku republiky.

„Nastal by kolaps dopravy, zejména nákladní. Odnesou to hlavně obce kolem Prahy a to od hlavního města není fér,“ uvedl.

Podle náměstka Petra Dolínka stát Praze příliš peněz nedává už teď.

„Moc nám toho nedávají, tak nám toho moc nemohou vzít,“ uvedl.

S tím však Ťok nesouhlasí. Praha podle něj dostává z ministerstva řádově stovky milionů korun. Jde o většinou o dotace na akce, které souvisí s nedokončeným vnějším okruhem kolem Prahy. Stavbu okruhu má na starost právě ťokův resort.

„Ano, hlavnímu město, které má zhruba 20 miliard na účtech, to může připadat málo, ale jeho rozhodnutí nepovažuji za zodpovědné,“ doplnil.

Nákladní auta by v případě uskutečnění radikálního plánu nesměla vjet například na Jižní spojku či navazující Štěrboholskou radiálu. Kamiony z hradecké či boleslavské dálnice by tak de facto neměly kudy Prahu objet, protože okruh kolem Prahy ještě dlouho nebude dostavěný.

Radní argumentují ochranou vlastních obyvatel, které spedice obtěžuje emisemi a hlukem. Postavili se tím ale proti ministerstvu dopravy. To chce zachovat průjezd mezi městskými částmi Spořilovem a Běchovicemi.

(pel)