Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) pohrozila Polsku odebráním dotací z evropských fondů.

Babišova eurokomisařka Věra Jourová (ANO) chce Polsku sebrat dotace Evropské unie. Důvodem je snaha polské vlády získat kontrolu nad nejvyšším soudem. Polsko podle Jourové systematicky odbourává právní stát.

„Musíme hovořit o dodržování základních práv a zásad právního státu jako o podmínce, aby člen Evropské unie dostával peníze evropských daňových poplatníků,“ řekla eurokomisařka pro spravedlnost v rozhovoru poskytnutém Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) .

Nedokáže si prý představit, „že by třeba němečtí či švédští daňoví poplatníci chtěli financovat zřízení nějaké formy diktatury v některém z dalších členských států EU“.

„Odebrání dotací je tvrdým krokem, ale musíme o tvrdých krocích přemýšlet,“ uvedla dále česká eurokomisařka.

Zároveň zdůraznila, že by v případě odebrání evropských dotací nemohlo jít o finance ze současného rozpočtového období, ale až z příštího, které začíná v roce 2021. Polsko je zdaleka největším příjemcem evropských dotací.

Nejvyšší soud pod kontrolou ministerstva spravedlnosti

S navázáním financí z fondů EU na dodržování zásad právního státu by musely souhlasit členské státy.

„Mělo by být v zájmu všech členských zemí dodržovat pravidla, to je principem sjednocené EU,“ řekla.

Evropská komise se bude zabývat situací v Polsku zabývat. Vyslechne svého prvního místopředsedu Franse Timmermanse, který přednese infromace o novém vývoji v zemi.

Poslanci vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) přišli minulý týden s návrhem zákona, který by fakticky podřídil nejvyšší soud ministerstvu spravedlnosti.

Polský prezident už Andrzej Duda pohrozil, že bude zákon vetovat, pokud se nezmění. V prvním čtení polští poslanci nicméně zákon schválili.

(pel)