Česká pošta chce ušetřit, plánuje proto omezit otevírací dobu třetiny poboček na vesnicích.

Česká pošta dotovaná státem fakticky krachuje. Státní podnik chce ušetřit co nejvíce peněz, plánuje proto omezit provozní dobu na 1100 pobočkách z celkových 3200. Omezení by se týkalo jen venkovských lokalit. Informaci přinesly Lidové noviny.

Kromě omezení pracovní doby na některých pobočkách plánuje pošta i další změny. Pro venkovské pobočky chce také čtrnáctidenní prázdniny.

Malá pošta by navíc mohla zavřít i v případě, že její zaměstnanec onemocní. V mnoha místech totiž společnost není schopná zajistit náhradu za příslušného pracovníka, který je na dovolené nebo nemocenské.

Česká pošta kvůli provozní době některých svých poboček už podala žádost na Český telekomunikační úřad. ČTÚ proti omezení otevírací doby pošt není zásadně proti, ale upozornil, že lidem může přinést určité komplikace při vyzvedávání uložených poštovních zásilek.

Malým obcím a městům se plány pošty nelíbí. Poštovní služby jsou pro ně nezbytné a podle nich by postupné omezování mohl vést až k rušení poboček.

Proti novinkám, které plánuje Česká pošta, se staví i Svaz měst a obcí. Podle svazu je pětidenní otevírací doba a počet hodin, kdy pobočka musí být otevřena, ukotvena v legislativě.

„Pro obyvatele obcí i měst jsou poštovní služby nezbytné. Proto se obávají, že jejich postupné omezování nakonec povede k rušení poboček,“ řekla mluvčí svazu Petra Kubařová.

(pel)