Starostové, primátoři i hejtmani si v roce 2018 na výplatách polepší o desetitisíce korun měsíčně.

Platy starostů, hejtmanů a primátorů od roku 2018 zase porostou. Na mzdách si polepší o desetitisíce korun měsíčně. Starostové a primátoři by mohli vydělávat až 95 tisíc korun, hejtmani a pražský primátor až 120 tisíc korun. Informace vyplynuly z návrhu nařízení vlády připraveného ministerstvem vnitra.

Nařízení vypracovalo ministerstvo vnitra kvůli novele zákona o obcích, který začátkem letošního roku schválili zákonodárci. Předpis sjednocuje výpočet měsíčních odměn členů zastupitelstev nebo výpočet odchodného pro starosty a hejtmany.

V současnosti vydělávají všichni starostové stejné peníze. K těm dostávají bonusy podle toho, jak velkou obec vedou. Vznikají tak však velké rozdíly. U nejmenších a největších obcí činí až desetitisíce korun měsíčně.

Starostové a primátoři by si podle návrhu od příštího roku mohli polepšit zhruba o 8,5 procenta. V závislosti na velikosti obcí, měst a městských částí, které vedou, by mohli vydělávat od 36 500 korun do téměř 95 000 korun.

Hejtmani a pražský primátor by pak mohli dostávat průměrně o téměř 16 procent více, přišli by si na 109 500 až 120 500 korun.

Místostarostové a náměstci primátorů a hejtmanů by měli vydělávat zhruba 88 procent odměny svých šéfů. U členů rad se jedná zhruba o 80 procent.

Částky postupně klesají až po členy zastupitelstev bez dalších funkcí, kteří by měli vydělávat tři procenta měsíční odměny starosty či primátora, v případě krajů pět procent odměny hejtmana.

(pel)