Výdaje českých domácností rostou. Češi nejvíce zaplatí za bydlení a potraviny.

Výdaje Čechů za bydlení a jídlo se zase zvýšily. Průměrná domácnost utratila v roce 2016 skoro 126 tisíc korun na osobu. Ve srovnání s předchozím rokem to bylo o 2,8 procenta více. Data vyplynula z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Nejvýznamnějšími položkami v rodinném rozpočtu jsou dlouhodobě výdaje za bydlení a energie, které tvoří 20,8 procenta spotřebních vydání.

Na druhém místě jsou potraviny a alkohol, které spolknou 19,8 procenta výdajů. Útraty za obě skupiny loni stouply.

U bydlení to byl nárůst o 403 korun v průměru na osobu za rok a za potraviny o 416 korun na osobu za rok.

Růst byl zaznamenán i u vydání za odívání a obuv, bytové vybavení a zařízení domácnosti, poštu a telekomunikace, rekreaci a kulturu či stravování a ubytování.

Naopak méně utrácejí domácnosti za zdraví, které tvoří 2,6 % jejich výdajů, a za vzdělávání, kde je podíl 0,5%.

„Při loňské inflaci čítající 0,7 procenta to znamená, že reálně vzrostly spotřební vydání Čechů o 2,1 procenta. To je nejvýraznější meziroční nárůst od roku 2007 a tedy další potvrzení, že loni byla spotřeba domácností klíčovým tahounem celé ekonomiky,” uvedl ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Upozornil, že jde současně o historicky nejvyšší hodnotu.

Útrata se liší podle složení domácnosti

Za co a kolik v průměru Češi utrácejí, to se liší podle typu a složení domácnosti.

„U domácností důchodců bez ekonomicky aktivních členů tvořily výdaje spojené s bydlením a energiemi 27,9 procenta a výdaje za potraviny a nealkoholické nápoje 24,1 procenta,” řekl Martin Zelený, ředitel sekce demografie a sociálních statistik ČSÚ.

„U domácností s dětmi patřily tyto položky také mezi nejvýznamnější, ovšem jejich podíly byly nižší. Představovaly 17,4 procenta a 19 procent, přičemž struktura výdajů byla více rozložena mezi ostatní typy vydání. Hlavně na dopravu, pohonné hmoty a dopravní prostředky s podílem 12,3 procenta,“ dodal.

Rozdíly jsou patrné i v dalších položkách.

„Například domácnosti důchodců vynaložily za vydání spojené se zdravím 4 600 korun na osobu ročně, zatímco osoba v průměrné domácnosti pouze 3 300 korun,“ upozornili statistici.

(pel)