Lidé na Mars hned tak nepoletí. Americká NASA nemá dostatek peněz na vyslání posádky na Rudou planetu.

Americká NASA na Mars hned tak nepoletí. Na vyslání lidské posádky na Rudou planetu nemá totiž dostatek peněz. Nelze proto vyloučit, že americkou vládní agenturu v dobývání Marsu předstihne soukromá firma SpaceX. Její šéf Elon Musk nedávno upřesnil, že plánuje vyslat astronauty k Marsu již v roce 2024.

„Nemohu nyní uvést datum, kdy pošleme člověka na Mars, a důvodem je velikost rozpočtu,“ uvedl William H. Gerstenmaier, který má v NASA na starosti lety lidských posádek.

Podle plánů Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) by její kosmonauti měli odletět na Mars nejpozději v roce 2033.

Gerstenmaier podotkl, že zatím nejsou k dispozici ani systémy pro přistání a pobyt lidí na této planetě.

Plány NASA na dobytí Marsu se v současnosti soustředí na vývoj a výrobu rakety SLS a kosmické lodi Orion, což polyká velkou část rozpočtu. Není tak dostatek peněz na vytvoření modulu, který by na Marsu přistál a případně mohl odletět k mateřské lodi na orbitě.

Muskův SpaceX by chtěl na Mars létat každých 26 měsíců, tzn. vždy v době nejpříhodnějšího postavení Marsu vůči Zemi.

Už dříve přitom úřad představil program Cesta na Mars, který umožní do dobývání Marsu zapojit i soukromé společnosti. Podle tohoto plánu by se astronauti NASA měli dostat na Rudou planetu někdy ve třicátých letech tohoto století.

Bývalý americký prezident Barack Obama kdysi slíbil, že USA poletí na Mars nejpozději do roku 2031. Neupřesnil přitom nijak způsob financování ani částku, kterou by se na něm mohla podílet vláda.

„Stanovili jsme si jasný cíl, životně důležitý pro další kapitolu amerického příběhu ve vesmíru: poslat lidi ve čtvrtém desetiletí tohoto století na Mars a bezpečně je vrátit zpět na Zem. S tou vyhlídkou, že tam jednou budou moci zůstat na delší čas,“ uvedl Obama.

Musk chce začít kolonizovat Mars v roce 2022 

Ještě dřívější přílet na Mars plánuje ředitel společnosti SpaceX, Elon Musk. Na astronautickém kongresu v Mexiku oznámil plán, podle kterého by lidstvo mělo začít kolonizovat planetu Mars již v roce 2022. Podle Muska by kolem roku 2060 mohl žít na Marsu až 1 milion lidí.

„Mars můžeme dosáhnout ještě za našich životů,“ uvedl.

K financování chce využít i tzv. crowdfundingu a to prostřednictvím služby Kickstarter. Tam by prý mohli podpořit svoji vlastní cestu na Mars i možní budoucí kolonizátoři. Miliardář Musk je však odhodlán do projektu vložit i vlastní prostředky.

V projektu Mars One zbylo posledních 100 lidí

O letu lidí na Mars uvažují i jiné vesmírné agentury, a také soukromé organizace. Jedna s názvem Mars One chce v rámci speciální reality show vyslat na Mars posádku bez návratu v roce 2031.

Do projektu Mars One se na začátku přihlásilo přes 200 tisíc lidí z celého světa. Nyní zůstalo v projektu přes 100 finalistů, kteří postoupili do třetího kola výběrového řízení.

Na konci počítá projekt s 24 osadníky, kteří budou rozděleni po čtyřech do 6 týmů. Ty budou v intervalu dvou let postupně vysíláni na Mars. První tým má podle představ organizátorů projektu odletět na Mars v roce 2031. Původní plán byl přitom ambicióznější a počítal už s rokem odletu 2024.

(pel)