Angela Merkelová s Emmanuelem Macronem vyvinou nový evropský bojový letoun. Chtějí prohlubovat spolupráci a pracovat na rozvoji EU.

Německá kancléřka Angela Merkelová chce s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem řešit problém EU novou stíhačkou. Německo a Francie vytvoří nový evropský bojový letoun. Oba politici se shodli na i tom, že by jejich země měly více spolupracovat a posunout Evropskou unii a eurozónu vpřed. Oznámili to po společném zasedání vlád obou zemí v Elysejském paláci.

Paříž s Berlínem chtějí nahradit stávající letky nadzvukových vojenských letadel novou generací společné evropské stíhačky. Výzbroj obou zemí v této oblasti se liší. Zatímco Německo využívá evropské stroje Eurofighter, Francie kvůli neshodám v tomto projektu vyvinula vlastní nadzvukový letoun Rafale.

Po zasedání Merkelové s Macronem zveřejnil Elysejský palác dokument, který informuje o chystaném vývoji nové generace bojového vrtulníku Tiger a o novém bojovém systému. Ten by podle analytiků mohl zahrnovat pilotované i bezpilotní prostředky.

„Jsme pro Evropu, která ochraňuje a která bude ochraňovat ještě více,“ prohlásil Macron a podotkl, že nejde jen o ochranu z hlediska obranné politiky, ale také rozvoje.

Oba politici chtějí posouvat rozvoj EU

S Merkelovou se shodli, že usilují o hlubší spolupráci za účelem větší integrace eurozóny a celé EU a jejich posunu vpřed.

Kancléřka chce vdechnout nový život do francouzsko-německého vztahu s cílem reformovat Evropskou unii. Francie a Německo jsou obecně považovány za motor unijní integrace.

„Myslím, že jsme krátce poté, co zde nastoupila nová vláda, ukázali, že jsme připraveni dodat francouzsko-německým vztahům nový elán,“ řekla Merkelová.

Politici chtějí řešit i otázku migrace. Merkelová poznamenala, že ekonomická situace v Africe není dobrá, což vede k touze Afričanů odejít do Evropy.

Macron zase hovořil o významu posílení afrických vojenských kapacit, konkrétně pak v oblasti Sahelu, kde operují radikální islámské organizace.

V té souvislosti politici zmínili i hraniční kontroly za stavu zachování politiky otevřených vnitřních hranic a volného obchodu.

(pel)