Nezaměstnanost v červnu 2017 poklesla na 4 procenta, bez práce bylo nejméně lidí za posledních 19 let. Podle Svazu průmyslu ale v Česku chybí lidi. Řešením má být dovoz až 100 tisíc pracovníků z Ukrajiny.

Nezaměstnanost v ČR klesla na 4 procenta z květnových 4,1 procenta a lidí bez zaměstnání tak bylo v červnu nejméně za 19 let. Podle Svazu průmyslu ale v Česku chybí lidi. Řešením má být dovoz až 100 tisíc pracovníků z Ukrajiny.

Podle aktuální statistiky Úřadu práce ČR v červnu počet registrovaných uchazečů klesl na 297 439 lidí, což je o téměř 56 tisíc méně než loni. Firmy nabízely 183 500 volných pracovních míst a na jedno volné místo teď připadá 1,6 uchazeče.

Situace na pracovním trhu podle úřadu odpovídá dlouhodobé situaci i ročnímu období, kdy nezaměstnanost pravidelně klesá.

„Česká republika se v červnu dostala na nejnižší hodnotu za posledních 19 let. A daří se snižovat i počet dlouhodobě nezaměstnaných. Jen za uplynulý rok klesl v meziročním srovnání podíl těch, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, o 3,3 procenta,” uvedla generální ředitelka úřadu Kateřina Sadílková.

Trh práce ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a sezónní práce, které jsou v plném proudu. Zejména ve stavebnictví, lesnictví a zemědělství. Zároveň se rozběhla turistická sezóna.

V mezinárodním srovnání měla ČR podle evropského statistického úřadu Eurostat za květen nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU.

Chybějící pracovní síla je problém

Problémem české ekonomiky tak není nezaměstnanost, ale naopak nedostatek pracovních sil. Chybějící pracovníci představují problém pro řadu podniků.

Řešením má být dovoz až 100 tisíc pracovníků z Ukrajiny.

Po masivním importu pracovní síly za zahraničí začal volat i guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Pusťme hned do země sto tisíc Ukrajinců,“ dalo by se parafrázovat jeho poselství určené politikům a odborářům.

Všichni však vycházejí ze záměrného zjednodušení situace, když berou za reálný fakt to, že v Česku toho času na trhu chybí pracovní síla.

Na první pohled ano, což se projevuje tím, že dnes podniky nemohou sehnat potřebné pracovníky.

Na druhý pohled je však onen tzv. „nedostatek“ lidí nutno označit za mýtus. Práceschopného tuzemského obyvatelstva je v Česku dostatek. Jenže lidé nejsou a nemohou být tam, kde by byli zapotřebí.

(pel)