Summit G20 v Hamburku totálně selhal, za běsnění demonstrantů může kancléřka Angela Merkelová.

Kancléřka Angela Merkelová si summit G20 uspořádala v rodném Hamburku na svoji podporu v předvolební kampani. Je proto zodpovědná i za výtržnosti a škody způsobené radikálními demonstranty. Merkelovou obvinil vládní kolega Sigmar Gabriel. Summit byl pod něj totálně neúspěšný.

„Nese politickou zodpovědnost za pořádání a vedení summitu G20 v Hamburku, který měl skrytý cíl – vlastní propagaci krátce před volbami,“ poznamenal vicekancléř na adresu své koaliční partnerky a předsedkyně vlády Merkelové.

Gabriel si myslí, že summit představitelů největších světových ekonomik nijak nepřispěl k řešení globálních výzev spojených s válkou, chudobou či migrací.

Sám přitom hájil svého spolustraníka a starostu Hamburku Olafa Scholze, kterého někteří členové Merkelové Křesťanskodemokratické unie obviňují z nezvládnutí masových výtržností během summitu.

Německý politik soudí, že kdokoliv žádá rezignaci Scholze, měl by chtít i rezignaci Merkelové.

„Bohužel se dnes musíme spokojit s tím, pokud se 20 hlav států bohatých zemí dokáže jenom sejít a věci se ještě nezhorší. Tolik k úspěchu,“ prohlásil.

Merkelová v reakci uvedla, že byla ráda, že ji Gabriel na summitu doprovázel a přispěl k jeho úspěchu. Dodala, že chce udržet velkou koalici do parlamentních voleb, které se uskuteční 24. září.

To, že si Merkelová pro konání summitu vybrala své rodiště Hamburk, kritizovali i někteří komentátoři. Ti připomínali, že severoněmecké přístavní město je známé svou radikálně levicovou scénou.

(pel)