Saúdové rozšiřují arzenál. S Ruskem uzavřeli zbrojní dohodu za 80 miliard korun.

Rusko prodá Saúdské Arábii zbraně za 80 miliard korun (3,5 miliardy dolarů). To však není nic v porovnání s tím, za kolik peněz dodají Saúdům zbraně Spojené státy. Donald Trump vyjednal zbrojní dohodu se Saúdskou Arábií za 2,6 bilionu korun (110 miliard dolarů).

„Zahájili jsme nové kolo rozhovorů a uzavřeli předběžnou dohodu za 3,5 miliardy dolarů. Pravda, Saúdové si kladli podmínku, že kontrakt bude platit, pokud jim předáme část technologií a zahájíme výrobu na území království,“ řekl ředitel státní společnosti Rostech Sergej Čemezov.

Podle Čemezova nyní ruská strana přemýšlí o tom, jak saúdským požadavkům vyjít vstříc. Za nejjednodušší považuje postavit v Arábii závod na výrobu střelných zbraní koncernu Kalašnikov. Ten ve světě proslul výrobou legendární útočné pušky AK-47 a jejích nástupců.

Zbrojní konglomerát Rostech vznikl před deseti lety s cílem napomáhat vývoji, výrobě a vývozu sofistikovaných výrobků určených pro civilní i vojenské použití. Zahrnuje stovky organizací, včetně 14 holdingů, z nichž 11 působí ve sféře zbrojního průmyslu.

Rozšiřování arzenálu za stovky miliard

Po uzavření květnových obchodů s americkými zbrojaři, ke kterým došlo během návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa, se jedná o další rozšiřování saúdskoarabského arzenálu.

Během ní Saúdská Arábie uzavřela s USA smlouvu o nákupu zbraní za 110 miliard dolarů (2,6 bilionu korun) spolu s právem koupit během příštích deseti let zbrojní vybavení za dalších 350 miliard dolarů.

„Tato dohoda jasně prokazuje odhodlání USA ke spolupraci se Saúdskou Arábií a našimi partnery z oblasti Perského zálivu. Zároveň rozšiřuje příležitosti pro americké firmy v regionu a podpoří desítky tisíc nových pracovních míst v americkém obranném průmyslu,” uvedla americká administrativa.

Už v prosinci ministerstvo zahraničí USA uvedlo, že Rijád koupí nákladní vojenské vrtulníky Chinook společně s vybavením a technickou podporou za 3,5 miliardy dolarů (zhruba 83 miliard korun).

Trump přitom v minulosti Saúdům vyčítal podporu islamistů po světě a obviňoval je z podílu na teroristických útocích na New York a Washington z 11. září 2001.

(pel)