Ukrajina začne jednat o vstupu do NATO. Proti sbližování Ukrajiny s Aliancí však ostře vystupuje Rusko, které to bere jako ohrožení bezpečnosti země. (Foto: NATO)

Severoatlantická aliance už opět plánuje přijmout do NATO Ukrajinu. Kyjev se proto zavázal k reformám, které mají zemi přiblížit spojeneckým standardům do roku 2020. Snahy Ukrajiny o vstup do NATO však ostře odmítá Rusko, které to považuje za ohrožení bezpečnosti.

„Ukrajina jasně definovala svou politickou budoucnost a budoucnost v oblasti bezpečnosti,“ řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko po jednání s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem.

Podle něj jeho země dala jasně představitelům Aliance najevo, že zahájí diskuzi o akčním plánu členství.

Šéf NATO Jens Stoltenberg chválil Kyjev za přijetí klíčových reforem především v boji proti korupci.

„Doporučujeme stavět na tomto pokroku. Tyto reformy jsou nezbytné k zajištění bezpečnosti a prosperity pro všechny Ukrajince a přiblížení Ukrajiny do NATO,“ konstatoval.

Podle Porošenka je Kyjev schopen dosáhnout aliančních standardů za tři roky. V roce 2020 chce tedy zažádat o členství v NATO.

„Máme program do roku 2020. Víme, co máme dělat. Poprvé máme cestovní mapu,“ uvedl ukrajinský prezident.

Zájemci o vstup musejí napřed vyřešit své mezinárodní problémy. Dokud neskončí konflikt na východě Ukrajiny, nemá Kyjev šanci do NATO vstoupit. Omezení je kvůli tomu, aby nová členská země nemohla zatáhnout celý pakt do války na základě uplatnění článku 5 pomoci napadenému. Navíc je tu i problém anexe Krymu.

Rusko proti sbližování Kyjeva s NATO ostře vystupuje

Na jakékoli snahy Ukrajiny o vstup do NATO reaguje tradičně krajně odmítavě Rusko, které vnímá přibližování aliance k ruským hranicím jako ohrožení své bezpečnosti. Kreml také opakovaně pohrozil, že by takový krok nenechal bez odpovědi.

Ruský prezident Vladimir Putin svého času odůvodňoval anexi Krymu právě obavou, že by se Sevastopol, tradiční základna Černomořské flotily, mohl ocitnout v aliančních rukou.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov v reakci na oznámení Kyjeva uvedl, že potenciální členství Ukrajiny v NATO by nijak „nezvýšilo stabilitu a bezpečnost v Evropě“.

Na výzvu šéfa Aliance Stoltenberga ke stažení ruských sil z východu Ukrajiny reagoval Peskov podle agentury Reuters slovy, že Rusko na Ukrajině žádné jednotky nemá.

(pel)