Vatikán zakázal používat bezlepkové hostie.

Vatikán zakázal bezlepkové hostie. Křesťanům trpícím celiakií tak u svatého přijímání i nadále hrozí zdravotní rizika. Vatikánská Kongregace pro bohoslužbu a svátosti rozhodla, že hostie musí obsahovat aspoň minimální množství lepku, aby je mohli římskokatoličtí kněží podávat věřícím.

Naopak, hostie vyrobené z geneticky modifikované pšenice jsou na rozdíl od těch bezlepkových přípustné. Kongregace zdůvodnila své regulatorní nařízení, jež umožňuje používat více druhů hostií tím, že je nyní možné je zakoupit už i v obchodních domech či na internetu.

Povolená hostie nyní bude muset obsahovat alespoň minimální množství lepku, ale nesmí být zcela bezlepková. Bezlepkové hostie však v poslední době vyžadovalo stále více věřících, kteří trpí celiakií (nesnášenlivost lepku), který se přirozeně vyskytuje ve většině obilovin. (sfr)


Reakce České biskupské konference na článek:

Vatikán nyní nevydal žádné nové pravidlo ohledně bezlepkových hostií, připomněl pouze normu platnou od roku 2003, která je běžně přijímaná a církev se podle ní řídí.

Co však je ještě důležitější, nejedná se o žádnou změnu, lidé s celiakií mohou i nadále normálně přijímat nízkolepkové hostie (nazývané lidově také bezlepkové), stejně jako to dělali dosud. Tyto hostie totiž obsahují zanedbatelné množství lepku (max 0,025 mg na hostii), proto jsou vhodné pro lidi s celiakií a současně vyhovují liturgickým předpisům (pro srovnání: podle nařízení Evropského společenství jsou považovány za bezlepkové výrobky, které obsahují max. 10 mg na 100 g sušiny).

Hostie úplně bez lepku se vůbec nevyrábějí. Pokud by někdo trpěl mimořádně silnou alergií na lepek, může přijímat proměněné víno namísto chleba.

Takže pro věřící s celiakií se nyní nic nemění, stále mohou přijímat nízkolepkové hostie (lidově nazývané „bezlepkové“) stejně jako dosud.

Ondřej Mléčka
Česká biskupská konference