Podle Václava Klause pomohlo rozdělení Československa oběma zemím, ale více Slovensku.

Rozdělení Československa pomohlo více Slovensku. Myslí si to Václav Klaus, který v roce 1992 jako předseda české vlády dojednal s Vladimírem Mečiarem rozdělení federálního státu. Klaus však uvedl, že podle jeho názoru rozdělení Československa na 2 samostatné státy pomohlo oběma nástupnickým zemím. 

Klaus je dnes přesvědčen, že díky rozdělení Československa se podařilo zachovat dobré vztahy mezi Čechy a Slováky a oběma zemím ubyly problémy, s nimiž by se musely potýkat.

K rozdělení Československa došlo 1. ledna 1993.

Bývalý premiér a prezident ČR poukázal na to, že rozhodnutí o rozdělení Československa bylo provedeno legitimními orgány obou zemí a s masivní podporou obyvatel obou států.

„Jakkoliv se to mnoha lidem na počátku nezdálo, ale já musím říci, že jsem o tom byl přesvědčen od počátku, rozdělení pomohlo oběma zemím a dodal bych, že více pomohlo Slovensku,“ konstatoval Klaus.

Podle Klause by žádný problém, které Česko či Slovensko řešily v posledních 25 letech, nebyl lépe a snadněji řešitelný ve společném státě Čechů a Slováků.

Klaus se dnes domnívá, že i 25 let po rozdělení Československa pojí oba státy i jejich obyvatele velmi dobré vztahy.

„Na přátelských vztazích lidí v Čechách a na Moravě a lidí na Slovensku se nic nezhoršilo, naopak. Některé třecí plochy rozdělením zmizely,“ dodal. (sfr)