Prezident USA Donald Trump a prezident Ruska Vladimir Putin spolu poprvé osobně jednali a to v rámci summitu zemí G20 v německém Hamburku.

Americký prezident Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin se poprvé setkali k bilaterálnímu jednání nejvyšších představitelů obou zemí. Využili k tomu summit zemí G20 v německém Hamburku. Oba prezidenti se dohodli na příměří na jihozápadě Sýrie, které by mohlo platit již od neděle.

Na tiskové konferenci po jednání obou prezidentů to řekli ministři zahraničí Ruska a Spojených států Sergej Lavrov a Rex Tillerson. Lavrov uvedl, že na dodržování klidu zbraní bude dohlížet ruská vojenská policie. Příměří podpořilo Jordánsko.

Donald Trump na začátku jednání prohlásil, že svůj ruský protějšek rád osobně poznává a že doufá, že jejich společné setkání přinese výsledky. Putin konstatoval, že jen telefonické rozhovory nestačí.

Jednání obou prezidentů však začalo tématem údajného vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb. Ministr Lavrov prohlásil, že Trump přijal Putinovo ujištění, že Rusko do amerických voleb nezasahovalo. Trump prý více než jednou naléhal na prezidenta Putina, aby tuto záležitost objasnil.

„Prezident Putin takové vměšování odmítl, jako to učinil v minulosti,“ uvedl Tillerson.

Trump s Putinem údajně našli shodu v tématech, jako jsou kybernetická bezpečnost nebo nutnost stabilizace Sýrie. V otázce řešení krize s KLDR se však jejich názory lišily.

Tillerson k tomu podotkl, že Washington chce na Moskvu naléhat, aby se zasadila o zastavení severokorejských jaderných a raketových ambicí.

Podle informací ministrů zahraničí si však prý oba prezidenti „uvědomují složitost současných americko-ruských vztahů“, a proto se věnovali možnostem, jak v této věci učinit pokrok.

Podle Lavrova prezidenti chápou, že je nutné hledat vzájemně výhodné postoje.

Trump jednal s Mexičanem

Trump se v rámci summitu zemí G20 poprvé osobně setkal a jednal i s mexickým prezidentem Nietem. Ten Trumpa dříve kritizoval za stavbu „protimigrační“ zdi na hranicích mezi USA a Mexikem.

Trump však nyní mexického prezidenta Nietu údajně veřejně označil za svého přítele… Oba prezidenti jednali o tom, jak zlepšit situaci dělníků v obou zemích v rámci upravené Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA).

Trump chce tuto dohodu změnit, protože je podle něho pro USA nevýhodná. (sfr)