Průmyslová výroba v ČR vzrostla v květnu meziročně o 8,1 procenta. Lidé v průmyslu pobírají průměrně 33 tisíc korun,

Průmyslová výroba v ČR vzrostla v květnu meziročně o 8,1 procenta. Lidé pracující v průmyslu pobírají průměrně 33 tisíc korun, když jejich mzdy v květnu meziročně stouply o téměř 10 procent. Hlavním tahounem průmyslu zůstává výroba motorových vozidel a výroba strojů a elektrických zařízení.

Podle Českého statistického úřadu stoupla průmyslová produkce v květnu o 10,7 procenta (po očištění od vlivu počtu pracovních dnů), respektive o 8,1 procenta (bez očištění vlivu počtu pracovních dnů).

Průměrná mzda v průmyslu se meziročně zvýšila o 9,2 procenta a dosáhla 32 939 korun.

Průměrná mzda v Česku dosáhla v 1. čtvrtletí letošního roku 27 889 korun. Dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Tuzemský průmysl se v květnu vrátil k rychlému růstu po dubnovém zakolísání způsobeném kalendářními vlivy. Meziměsíčně se v květnu průmyslová výroba zvýšila o 3,3 procenta.

ČSÚ informoval, že se zvyšuje i počet osob zaměstnaných v průmyslovém sektoru.

„Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v květnu 2017 meziročně zvýšil o 2 procenta,“ uvedl statistický úřad.

Stavební produkce vzrostla v květnu po očištění o 6,3 procenta. Očištěné maloobchodní tržby bez aut v květnu zrychlily meziroční růst na 6,9 procenta z dubnových 4,8 procenta. Zvýšily se tržby za potraviny i nepotravinářské zboží a za pohonné hmoty. Nejvíce stouply prodeje u internetového a zásilkového prodeje. (sfr)