Cigarety až za 10 eur nebo zlepšení podmínek ve věznicích. Francouzský premiér představil program Macronovy vlády.

Vláda Emmanuela Macrona zdraží lidem cigarety až na 260 korun (10 eur) za krabičku. Francouzský premiér Édouard Philippe plánuje také vytvořit až 15 tisíc nových míst ve věznicích, aby se vězňům dostalo důstojného zacházení a věznice nebyly „líhní pro budoucí násilí“. Centristické hnutí prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu (REM) má v parlamentu většinu.

Navrhovaná reforma soudnictví by měla posílit nezávislost soudců a zjednodušit justiční systém.

Premiér Édouard Philippe chce v oblasti zdravotnictví klást důraz na prevenci, jejíž součástí bude také povinné očkování dětí doporučenými vakcínami.

Vláda navrhne legislativu, která „zlepší rodičovské dovolené a dostupnost péče o malé děti“. Prioritou kabinetu má být také inkluze postižených osob.

Pokud jde o migraci, vláda podle Philippea zamýšlí už příští týden představit opatření, která mají reformovat azylový systém a zamezit nelegální migraci.

Ze 14 na šest měsíců se má například zkrátit lhůta pro vyřizování žádostí o azyl a reforma má usnadnit rozlišování mezi uprchlíky a ekonomickými migranty.

Premiér rovněž uvedl, že vláda se bude snažit upevnit vztahy s místními správami, které by měly mít větší svobodu.

Vláda chce podle něj podpořit ekonomiku a přitáhnout zahraniční investice mimo jiné tím, že postupně do roku 2022 sníží daň firmám ze současných 33,3 procenta na 25 procent.

Daňová zátěž Francouzů má v příštích pěti letech klesnout o 20 miliard eur (asi 522 miliard Kč), což odpovídá jednomu procentními bodu HDP.

(pel)