Angela Merkelová chce vytvořit Marshallův plán pro Afriku. Příliv migrantů do Evropy ale nechce omezit, konzervativci chtějí podporovat jejich integraci.

Kancléřka Angela Merkelová (CDU) plánuje vytvořit „Marshallův plán“ pro Afriku. Příliv uprchlíků do Evropy ale nechce omezit. V případě migrantů, kteří již na území Německa jsou, chtějí konzervativci podporovat jejich integraci. Bavorský premiér Horst Seehofer chce ročně přijímat maximálně 200 tisíc běženců. Oba politici se shodli na tom, že se nesmí opakovat situace z roku 2015, kdy do Německa přišlo téměř 900 tisíc migrantů.

Řešení migrace je jedním z ústředních bodů volebního programu německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) a její sesterské bavorské Křesťanskosociální unie (CSU).

Požadavek bavorské CSU na horní hranici počtu ročně přijímaných migrantů se ve společném programu CDU/CSU neobjevil. Bavorský premiér Horst Seehofer však zdůraznil, že jeho strana tento požadavek navzdory neshodě se sesterskou stranou do svého vlastního programu pro Bavorsko zapracuje. Ročně chce přijímat maximálně 200 tisíc migrantů.

Merkelová, která s limitem dlouhodobě nesouhlasí, podotkla, že se CDU a CSU shodují v tom, že se situace z roku 2015, kdy do Německa přišlo téměř 900 tisíc migrantů, nesmí opakovat.

Kancléřka Merkelová se v zářijových volbách bude ucházet již o čtvrtý mandát v čele spolkové vlády. Poprvé se kancléřkou stala v roce 2005. Aktuální předvolební průzkumy připisují CDU/CSU 37 až 40 procent hlasů.

Druzí sociální demokraté v čele s Martinem Schulzem by v případě konání voleb nyní získali 23 až 36 procent hlasů. Do Spolkového sněmu by se zřejmě dostaly ještě další čtyři strany: Zelení, Levice, liberálové z FDP a pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD).

(pel)