Polsko má plné morální právo říci migrantům "ne". Oznámil to nejvlivnější polský politik Jaroslaw Kaczyński.

Nenuťte nám migranty, my jsme je k nám nepozvali, vzkázal do Bruselu Jaroslaw Kaczyński, skutečný šéf současného Polska. Polsko má morální právo nepřijímat uprchlíky, neboť nezavinilo špatnou situaci v zemích, odkud migranti pocházejí, prohlásil Kaczyński. Maďarský premiér Orbán vystoupúil tvrdě proti miliardáři Sorosovi, jehož obvinil, že chce Evropu každý zaplavit milionem migrantů.

„Nezneužili jsme státy, z nichž nyní tito uprchlíci přicházejí do Evropy, nevyužívali jsme jejich pracovní sílu a konečně, nepozvali jsme je do Evropy. Máme plné morální právo říci ´ne´,“ zdůraznil Kaczyński na kongresu vládnoucí strany Právo a spravedlnosti (PiS), jejímž je předsedou.

Po vítězství PiS v posledních parlamentních volbách Polsko změnilo svoji politiku a staví se kriticky jak vůči tvrdě migrantům, tak vůči EU.

„Nezneužili jsme státy, z nichž nyní tito uprchlíci přicházejí do Evropy, nevyužívali jsme jejich pracovní sílu a konečně, nepozvali jsme je do Evropy. Máme plné morální právo říci ´ne´.“ 

Evropská komise nedávno zahájila řízení proti Polsku, ČR a Maďarsku kvůli tomu, že tyto státy odmítají přijímat běžence přerozdělované z nejpostiženějších evropských zemí na základě migračních kvót.

Kaczyński uvedl, že Polsko nemá žádný důvod k tomu, aby si v rámci solidarity přijímáním uprchlíků radikálně snížilo standard kvality svého života.

Orbán proti německému falšování dějin

Tvrdě proti migraci a snahám vnucovat Maďarsku „multikulti“ uprchlíky vystoupil maďarský premiér Viktor Orbán.

Úsilí těch, kteří volají po solidaritě a vyžadují plnění kvót na usazování migrantů ve všech zemích bloku – nebo dokonce navrhují stěhování celých vesnic migrantů – označil za „Everest šílených nápadů“.

Orbán prohlásil, že nechce být zapojen do „německých pokusů o falšování dějin“, protože právě Německo je prý odpovědné za to, že byli v roce 2015 do Evropy migranti hromadně pouštěni.

Migranty pryč z Evropy

Maďarsko požaduje, aby přistěhovalci nebyli distribuováni v rámci Evropy, ale aby byli z Evropy transportováni pryč.

„My, kteří chceme Evropu národů, nejsme euroskeptici,“ zdůraznil Orbán.

„Jsme eurorealisté, kteří chtějí postavit Evropskou unii na originálních, pevných základech, nikoliv  na písku.“

Žádný národ podle něho nemůže rozkazovat ostatním, s kým by měli lidé žít bok po boku ve vlastní zemi. Maďaři podle Orbána nechtějí v zemi ani jednoho uprchlíka a to „ani dočasně, nebo jakkoliv jinak“.

Kritizoval také organizace financované ze zahraničí, které působí jako „trojský kůň pro nelegální migraci a následný terorismus“. Převaděči a nevládní organizace podle jeho slov tvoří „kolektivní mafiánskou síť“.

V té souvislosti napadl filantropa a miliardáře maďarského původu George Sorose, který podle Orbána plánuje usadit každý rok v Evropě 1 milion migrantů pocházejících z odlišného kulturního prostředí a to proti vůli většiny evropských občanů.

Soros je prý jen „spekulant provozující rozsáhlou mafiánskou síť, která ohrožuje mír a budoucnost Evropy“.

Migrace je pro Sorose prý jen dobrý obchod.

„Důvod, proč je tak naštvaný na Maďarsko a na mě osobně je to, že stojíme v cestě jeho velkému plánu a jeho velkému podnikatelskému projektu,“ uvedl Orbán. (sfr)