Čeští politici zveřejnili svá majetková přiznání. Andrej Babiš si mimo politiku přilepšil o 184 milionů korun.

Šéf ANO a exministr financí Andrej Babiš si mimo politiku podnikáním loni přilepšil o 184 milionů korun. Rekordmanem je senátor Ivo Valenta, vedlejší příjmy majitele Synotu činily 2,55 miliardy korun. Šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura si loni přivydělal na podnikání asi 16 milionů korun. Někteří poslanci investovali do nemovitostí, jiní do automobilů. Vyplynulo to z majetkových přiznání, které poslanci posílají každoročně do sněmovny.

Babiš podle přiznání inkasoval asi 180,6 milionu korun na úrocích z jednokorunových dluhopisů skupiny Agrofert, kterou letos převedl do svěřenského fondu.

Po asi 1,7 milionu získal z prodeje nemovitosti a z kapitálového majetku. Řádově nižší částky pak dostal za pronájmy a z německé chemičky SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH. Jeho oznámení zahrnuje období od začátku loňského roku do letošního 24. května, kdy skončil ve funkci ministra financí.

Kvůli jednokorunovým dluhopisům se stal Babiš terčem kritiky. Výnosy z nich totiž nepodléhají zdanění a někteří političtí oponenti ho nařkli z účelového obcházení daňových předpisů. Byl to také jeden z důvodů, proč premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nechal Babiše odvolat z vlády.

Babišův nástupce ve funkci Ivan Pilný (ANO) do přiznání za rok 2016 uvedl mimo jiné příjem 7,76 milionu. Jako zdroj napsal „prodej akcií díky převodu do jiné banky“.

Poměrně značné příjmy z aktivit mimo politiku vykázal Karel Rais (ANO). Působení na vysoké škole mu vyneslo 2,25 milionu korun. Miloš Babiš (ANO) získal z pronájmů 1,4 milionu korun a přes 240 000 korun jako mzdu ze svého autosalonu.

Valenta si loni přivydělal 2,55 miliardy korun

Majitel sázkové společnosti Synot Ivo Valenta (za Stranu soukromníků) byl loni nejúspěšnějším členem horní komory, pokud jde o přiznané vedlejší příjmy. Přivydělal si zhruba 2,55 miliardy korun, a to zejména prodejem cenných papírů.

Prodejem cenných papírů si Valenta vydělal 2,3 miliardy korun. Dalších 242 milionů mu vynesly výnosy z dluhopisů.

Valenta také zakoupil za 326 milionů korun cenné papíry nejmenované bankovní instituce a splácel úvěr ve výši 245 milionů korun. Senátor rovněž uvedl, že darem dostal „soubor movitých věcí“ v ceně nad pět milionů korun.

Mezi senátory – milionáře tradičně patřili lékaři a pronajímatelé nemovitostí. Ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík si loni vydělal 2,6 milionu korun.

Na poloviční přivýdělek dosáhli bývalá ředitelka Ústavu experimentální medicíny Eva Syková a náměstek karvinské nemocnice Radek Sušil (všichni za ČSSD). Lékaři Hassanu Mezianovi (ČSSD) vynesl pronájem nemovitostí v Litoměřicích 2,2 milionu korun.

Prohlášení o majetku za loňský rok museli poslanci a další veřejní funkcionáři podat podle zákona do dneška. U dokumentů dodaných poštou rozhoduje datum odeslání. Ve sněmovním registru jsou přístupná oznámení pěti desítek poslanců. Ostatní se ještě prověřují a nelze do nich nahlédnout.

Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru kontrolují přiznání jen po formální stránce. Kvůli nedodanému nebo špatně vyplněnému prohlášení může výbor podat podnět obecnímu úřadu v místě poslancova bydliště, sám zákonodárce postihnout nemůže.

(pel)