Policie podezírá ČEZ z korupce: prověřuje milióny korun, které energetický gigant údajně poslal lobbistovi z Albánie.

Česká policie podezírá ČEZ z korupce. Energetická firma měla za éry generálního ředitele Martina Romana poslat 200 milionů korun (7 milionů eur) na soukromý účet kosovského lobbisty Nueho Kalaje. Peníze byly údajně použité na úplatky pro tamní politiky a úředníky v době krátce poté, co ČEZ ovládl albánského distributora energie. Upozornila na to MF Dnes.

„Policie se na nás obrátila s dotazem ohledně této osm let staré bankovní transakce. S ohledem na fakt, že záležitost je v šetření, detaily nemůžeme blíže komentovat. Nicméně jako vždy poskytujeme plnou součinnost,“ uvedl pro deník mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Na zvláštní transakci z ČEZu narazilo albánské finanční zpravodajství při prošetřování koupě místní energetické firmy. V době, kdy ČEZ získal většinový podíl ve společnosti, byl u moci premiér Sali Berisha. Ten měl být v úzkém vztahu se zmíněným lobbistou Kalajem. Prověřit privatizaci distributora energie se rozhodla nová vláda.

Albánský úřad předal informace o převodu 7 milionů eur českému Finančnímu analytickému úřadu, který podal trestní oznámení. Teď se věcí zabývá Vrchní státní zastupitelství v Praze, které ale odmítlo případ komentovat.

Lobbista Nue Kalaj tvrdí, že české společnosti připravoval půdu pro potřebná jednání. Albánskému serveru Panorama Kalaj řekl, že pro ČEZ pracoval „na základě smluvních a právních vztahů“.

Podle albánských médií se Kalaj velmi dobře znal se synem premiéra Berishy, lobbista sám ale vazby na šéfa vlády a jeho syna popírá. Sedm miliónů eur od firmy ČEZ dostal na účet v době, kdy už jako ekonomický poradce nepracoval, a vybral je v hotovosti, napsala MF Dnes.

ČEZ se z Albánie stáhl v roce 2014 poté, co uzavřel s Albánií dohodu o narovnání, podle které získá zpět do roku 2018 v ročních splátkách 100 miliónů eur. Dohoda uzavřela spor, který v lednu 2013 spustilo odebrání licence firmě CEZ Shpërndarje s odůvodněním, že podnik nezajistil dovoz elektřiny a neinvestoval do albánské rozvodné sítě.

ČEZ pak zahájil mezinárodní arbitráž a požadoval náhradu škody za to, že nebyla ochráněna jeho investice. ČR byla kvůli sporu připravena zablokovat Albánii přidělení statusu kandidátské země EU.

(pel)