Lidé budou mít právo použít zbraň k obraně Česka. Sněmovna schválila ústavní zbraňovou novelu.

Lidé s legálně drženou zbraní budou moci „bránit“ Česko. Poslanecká sněmovna schválila ústavní novelu o bezpečnosti. Pokud ji schválí Senát a podepíše prezident, dostane Ústava dodatek, který dává majitelům zbraní právo zasáhnout v případě nebezpečí.

Pro přijetí zbraňové novely hlasovalo 139 ze 168 přítomných členů. Proti jich bylo jen devět.

„Nechceme odzbrojovat vlastní lidi v době, kdy se zhoršuje bezpečnost,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Podle předsedy bezpečnostního výboru Romana Váni (ČSSD) jde o to dát obyvatelům právo podílet se na zajišťování bezpečnosti Česka, a to i vlastní legálně drženou zbraní.

„Česká republika žádný problém nemá. Problém ale, zdá se, má Evropa. Evropská komise se snaží odzbrojit evropské obyvatelstvo,“ řekl.

Zákon podle něj pouze vytváří rámec, který ani nevyzývá občany, aby se ozbrojovali, ani nezjednodušuje cestu k ozbrojování se. Nehrozí prý vznik milicí, ozbrojených skupin nebo domobran.

„Zákaz legální držby zbraní je a byl v mnoha případech součástí projevu nedemokratických a totalitních režimů,“ podotkla Jana Černochová (ODS).

Kritici: Je to jen vábnička na voliče

Odpůrce zákona Jan Farský (TOP 09 a STAN), který je místopředsedou ústavně právního výboru, namítl, že novinka má nulový vliv na evropskou směrnici omezující držení zbraní, kterou argumentují navrhovatelé zákona. Podle Farského je tedy změna jen vábničkou na voliče, kdy se autoři snaží „nalhávat voličům, že svádíme svatý boj za ně proti EU“.

Spíše ojedinělý byl hlas Jiřího Miholy (KDU-ČSL), který označil ústavní novelu za nekoncepční. Předloha se podle něho sice tváří jako právo občanů držet zbraň, ve skutečnosti ale zakotvuje novou povinnost podílet se na obraně státu.

Miholův stranický kolega Ivan Gabal varoval před vyvoláváním iluze, že díky zákonu bude možné použít zbraň na veřejnosti s pocitem obrany země. Tato iluze může dovést mnoho lidí před trestní soud, uvedl.

Ústavní předloha konkrétně uvádí, že čeští občané mají právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu. Podmínky a omezení tohoto práva může přinést běžný zákon, „je-li to nezbytné pro ochranu práv a svobod druhých, veřejného pořádku a bezpečnosti, životů a zdraví nebo pro předcházení trestným činům“.

Předkladatelé zdůrazňují, že novela nevybízí k hromadnému ozbrojování občanů a ani nemá vést ke zvýšení počtu případů reálného použití zbraně. Stát by se předlohou podle nich přihlásil ke spolupráci s legálními držiteli zbraní. Za příklad dávají autoři mimo jiné obranu proti teroristům.

(pel)