KSČM a sociální demokraté by získali v parlamentních volbách v součtu hlasů dohromady více procent než hnutí ANO exministra financí Andreje Babiše.

Komunisté a sociální demokraté by v součtu hlasů ve volbách do sněmovny získali více procent než Babišovo hnutí ANO. Dohromady by dostali hlasy 29,5 procenta voličů. Naději na vstup do parlamentu má i SPD Tomia Okamury. Vyplynulo to z nejnovějšího volebního modelu agentury Median.

Nový volební model agentury Median potvrdil dominanci hnutí ANO, které si měsíc po vládní krizi polepšilo a vrátilo se ke 27,5 procenta.

Druhá by skončila KSČM s 15,5 procenta, která předstihla ČSSD.

Třetí sociální demokraté by získali 14 procent hlasů.

Čtvrtá ODS zaznamenala v posledních měsících mírný vzestup, v červnu by ji volilo 10 procent lidí.

TOP 09 naproti tomu ztrácí a v červnu by získala 7,5 procenta hlasů.

Těsně pod hranici pěti procent nutných ke vstupu do parlamentu se pak umístila Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

V průzkumu již byla zohledněna koalice Lidovci a Starostové, která by dostala devět procent. Kvůli statistické chybě a velké míře váhání voličů ale podle Medianu nelze říci, zda by tak překonala potřebnou desetiprocentní hranici.

„Aktuální volební potenciál koalice je okolo 15 procent a jádro čtyři procenta, její podpora se tak může dynamicky vyvíjet,“ uvedl Median.

Zdroj: Median

(pel)