Hudebník a expolitik Michael Kocáb podepsal s hercem Jiřím Mádlem manifest Několik vět 2017, který zveřejnila politická platforma Spravedlnost a inovace (SPIN). Petice kritizuje současné poměry v Česku a vyzývá ke společenským a politickým změnám. (Foto: FB SPIN)

Česká republika 28 let po revoluci zaostává a je rozkradená. Michael Kocáb, Jiří Mádl nebo Viktor Dyk zaútočili na českou vládu a podepsali manifest Několik vět 2017. V něm jsou kritizovány současné společenské a politické poměry v Česku. Prohlášení, které už podepsaly desítky lidí, zveřejnila politická platforma Spravedlnost a inovace (SPIN). 

„Politika a s ní celý demokratický režim se ocitly v setrvalé krizi. Zašlapávány jsou hodnoty Masarykovy a Havlovy, na nichž náš stát vznikal,“ uvádí text Několika vět 2017.

Manifest, ke kterému se připojily čtyři desítky signatářů, svým názvem odkazuje na petici z roku 1989, kterou proti poměrům v tehdejším Československu protestovali disidenti i představitelé oficiální kultury a vědy.

Mezi autory výzvy jsou jak bývalí politici, tak další významní lidé z oblasti kultury jako režiséři Jiří Menzel, Fero Fenič, písničkáři Jan Burian a Vladimír Merta či tajemník exprezidenta Václava Havla Vladimír Hanzel a socioložka Jiřina Šiklová.

„Vítám občanskou iniciativu,“ uvedl Jiří Mádl.

„Chtěl bych vyjádřit nespokojenost s tím, kam společnost dospívá,“ uvedl exministr Michael Kocáb při představení výzvy Několik vět 2017 v pražském paláci Lucerna.

Jde podle něj o to, aby byly zachovány základní atributy demokratické republiky po listopadu 1989.

Signatáři dokumentu uvádějí, že Česko technologicky zaostává za vyspělými zeměmi a stalo se montovnou zahraničních firem. Parlamentní strany podle nich neříkají pravdu, ale jen vycházejí vstříc náladám ve společnosti.

Prezidenta Miloše Zemana označují za loutku mocenských zájmů Moskvy a Pekingu. Média jsou podle signatářů ovlivňována mocenskými a ekonomickými zájmy a justici se nedaří trestat pachatele ekonomické kriminality.

Manifest vyzývá české strany, aby se přihlásily k západnímu ukotvení Česka a aby otevřely své kandidátky i nestranickým odborníkům. Signatáři dokumentu vyzývají občany, aby volili pouze takové strany, které se k manifestu přihlásí. Jan Kalvoda ze SPIN řekl, že se platforma tímto způsobem zapojí i do volební kampaně.

Sdružení SPIN podle něj nemá sílu a vlastní peníze, aby se nyní účastnilo volební kampaně vlastní kandidaturou. Bude se proto podle Kalvody v kampani snažit konfrontovat politické strany s hodnotami, které chce hájit.


Znění celé petice Několik vět 2017:

1) Abychom se začali chovat jako odpovědný a kompetentní člen EU. Vláda musí vypracovat novou zahraničně-politickou koncepci, jak v co nejkratší době vrátit Česku věrohodnost, jak je dostat na špičku rozhodovacích procesů, do jádra Unie, jak přijmout euro a prosazovat dobré ekonomické a bezpečnostní transatlantické vztahy. Musíme se také konečně začít starat o naši obranyschopnost a plnit závazky v NATO. Udržení liberálního řádu na Západě, jehož součástí je i Česko, je naším životním národním zájmem.

2) Aby se naše země vrátila k podpoře lidských práv a občanských svobod. Svět, který těmito hodnotami opovrhuje, je svět, v němž by náš stát neměl dlouhodobě šanci. Západní civilizační hodnoty zajišťují všem rovnost před zákonem, vládu práva, nikoliv panování oligarchů a papalášů.

3) Aby politické strany vyhnaly ze svého středu lobbisty a kmotry, kteří korumpují politiky. Všichni dobře víme, o kom je řeč.

4) Aby politické strany otevřely svoje kandidátky občanům a vzaly vážně principy demokratické vlády.

5) Aby parlament zrušil diskvalifikační klauzuli 5% pro vstup do volených orgánů zákonodárných a samosprávných, nebo jí přinejmenším snížily na 2%, aby se do politiky mohly dostat nové politické strany a hutí.

6) Aby se prezidentem republiky stala osobnost, jež bude svojí schopností a autoritou pomáhat na svět tomuto programu a zároveň vrátí prezidentskému úřadu důstojnost a etický rozměr. Naše Platforma zvažuje kandidaturu takové osobnosti, nebo podporu jinému kandidátu, který by tento program adoptoval.

7) Abychom si uvědomili, že bez zásadní podpory inovací a podnikavosti odsuzujeme většinu obyvatelstva k životu v chudobě. Umělá inteligence, obnovitelné zdroje, genetický výzkum, softwarová ekonomika, internet věcí a další roviny technologického vývoje promění pracovní trh k nepoznání. Česko se musí stát jedním z lídrů inovací a líhní start-upů, v níž stát pomáhá talentovaným občanům vytvářet hodnoty.

8) Abychom zahájili systematickou změnu vzdělávání, jež se musí stát prioritou všech vlád. Jednou z příčin, proč zaostáváme, je zastaralý způsob, jakým učíme děti a mladé lidi. Rychlý technologický vývoj vyžaduje systematické vzdělávání, které musí být dostupné pro všechny generace občanů.

9) Aby justice prošla personální reformou zejména v souvislosti s působením justiční mafie, která poskytuje ochranu stíhaným korupčníkům.

10) Aby média nebyla v rukou politiků! Ani peníze cizích, nedemokratických mocností nesmí ovlivňovat politickou soutěž manipulačními kampaněmi či skrytým financováním stran!

(pel)