Turecko pod vedením prezidenta Erdogana zakázalo výuku evoluční teorie vzniku člověka.

Erdoganovo Turecko zakázalo na školách vyučovat evoluční teorii vzniku člověka. Učivo o evoluci bude od září vypuštěno z osnov druhého stupně základních škol učivo týkající se evoluce. Vláda tuto změnu odůvodňuje tím, že je evoluce údajně kontroverzní a mohla by v hlavách tureckých školáků zbytečně nadělat zmatek.

„Studenti nemají nutnou vědeckou průpravu, ani dostatečně podložený kontext, které jsou potřebné k pochopení evoluční teorie,“ uvedl předseda vzdělávacího odboru ministerstva školství Alpaslan Durmus.

Podle opozice jde o útok Erdoğanovy vlády na sekulární (světské) hodnoty, na nichž zakladatel Turecka Mustafa Kemal Atatürk založil moderní republiku.

Vicepremiér turecké vlády Numan Kurtulmuş již dříve uvedl, že evoluční teorie je „zastaralá“.

V posledních letech Erdoğanova vláda do školních osnov postupně přidává odkazy na islám. Zvýšila rovněž počet náboženských škol.

Turecký prezident Erdoğan prohlásil, jeho cílem je „vychovat novou, zbožnou generaci Turků“.

EU s Tureckem uzavřely dohodu, která má zastavit příliv uprchlíků a migrantů převážně do Evropy. Unie se mimo jiné zavázala pomoci Turecku s finančními náklady souvisejícími s pobytem statisíců běženců a přistěhovalců na jeho území. Slíbila také Turkům zrušení víz do zemí EU.

Turecko již v dubnu 1987 podalo oficiální žádost o plné členství v Evropské unii.

Statut kandidátské země byl Turecku udělen o dvanáct let později, na základě rozhodnutí Evropské rady na summitu v Helsinkách v prosinci 1999. Počátkem března 2001 Evropská rada schválila Partnerství EU a Turecka, tzn. „cestovní mapu“ k procesu přístupu země. (sfr)