Počet migrantů přicházejících do USA se za vlády Donalda Trumpa podstatně snížil.

Příliv uprchlíků do USA prudce klesl za první 3 měsíce vlády prezidenta Donalda Trumpa. Oproti závěru vládnutí Baracka Obamy se počet migrantů do USA snížil téměř o polovinu. Za první 3 měsíce Trumpovy administrativy do USA přišlo 13 tisíc cizinců klasifikovaných jako uprchlíci.

V posledních třech měsících Obamovy vlády bylo migrantů 25 tisíc, což bylo o 86 procent více než o rok dříve. Vyplynulo to z údajů ministerstva vnitřní bezpečnosti.

Počet uprchlíků, kteří do USA přišli v době vlády Donalda Trumpa tak byl v meziročním srovnání nižší o 12 procent. Srovnání je do značné míry ovlivněno tím, že  v měsících těsně předcházejících Trumpovu nástupu do úřadu počet přijatých běženců do USA prudce vzrostl.

Dvě třetiny migrantů do USA přišly ze Sýrie, Iráku, Somálska, Barmy, Dominikánské republiky a Konga.

Prezident Trump letos plánuje snížit počet přijatých uprchlíků na 50 tisíc.

Krátce po nástupu do funkce dočasně zakázal vstup do USA obyvatelům sedmi většinově muslimských zemí, tento výnos ale federální soudy pozastavily. Pokud by soudy nezablokovaly Trumpův zákaz vstupu lidí z několika většinově muslimských zemí, byl by počet příchozích ze Sýrie a Somálska podstatně nižší.

Obamova vláda počítala s tím, že v tomto fiskálním roce do konce září USA přijmou 110 tisíc uprchlíků z celého světa, což by byl téměř třetinový nárůst proti roku 2016. (sfr)