Vláda změní volební zákon ve prospěch státních úředníků tak, aby i vysocí státní úředníci včetně ministerských náměstků mohli zůstat řadovými krajskými zastupiteli.

Vláda změní volební zákon ve prospěch státních úředníků tak, aby i státní úředníci mohli být zvoleni do politických funkcí. Vysocí státní úředníci včetně ministerských náměstků by tak v budoucnu mohli zůstat řadovými krajskými zastupiteli. Vláda tuto změnu podpoří v zákoně o krajských volbách.

Novela vznikla hlavně kvůli sporům o krajský mandát předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové.

Ta loni byla zvolena do středočeského zastupitelstva, které ji navzdory tlaku ministerstva vnitra odmítlo křesla zbavit. Mandátu se vzdala až letos na přelomu května a června po dohodě na předložení uvedené změny zákona.

Ministerstvo vnitra tvrdilo, že podle zákona o krajských volbách mohou být zastupiteli jen řadoví státní zaměstnanci. Připustilo ale, že služební zákon tak striktní není.

Novela volebního zákona proto odstraní ustanovení, podle něhož „funkce člena zastupitelstva kraje je neslučitelná s funkcí vykonávanou na ministerstvu, jiném ústředním orgánu státní správy nebo na orgánu státní správy s celostátní působností, obsazovanou volbou, jmenováním nebo ustanovováním.“

Nadále by v souladu se služebním zákonem platilo pouze to, že krajští funkcionáři budou mít pozastaven výkon funkce ve státní správě.

Vedle Drábové se mandátu krajského zastupitele museli vzdát náměstek ministerstva školství Robert Plaga (ANO) a náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Bývalá náměstkyně ministra vnitra Jana Vildumetzová (ANO) se naopak stala novou hejtmankou Karlovarského kraje. (sfr)