ČEZ opět investoval v Německu a nakoupil 14 větrných turbín.

Energetická polostátní společnost ČEZ koupila v Německu dalších 14 větrných turbín. Cenu firma neprozradila. Všechny stroje rozmístěné v jediné lokalitě Lettweiler Höhe poblíž Rehbornu na území spolkové země Porýní-Falc jsou již v provozu. Celkový instalovaný výkon ČEZ v německých obnovitelných zdrojích činí nyní téměř 135 megawatt.

„Další velkou akvizicí na německém trhu obnovitelných zdrojů energie pokračujeme v naplňování naší strategie s cílem navýšit provozní zisk před odpisy z obnovitelných zdrojů o dodatečné tři miliardy korun,” uvedl ředitel divize nová energetika a distribuce ČEZ Tomáš Pleskač.

Turbíny koupil ČEZ od německé společnosti KGAL, jež se se specializuje se na investice do nemovitostí a obnovitelných zdrojů.

„Naše větrné elektrárny v Německu vyrobí nyní více než 280 gigawatthodin elektřiny ročně, a pokryjí tak spotřebu 120 tisíc domácností,” dodal.

Již koncem loňského roku získal ČEZ na německém trhu devět větrných parků situovaných napříč celou zemí. Česká skupina kromě toho získala v Německu i akvizice v oblasti nových technologií.

Prostřednictvím svého investičního fondu investovala do společností působících v oblasti nové decentralizované energetiky.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem společnosti je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

Čistý zisk ČEZ v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesl o 13 procent na 8,7 miliardy korun. Tržby dosáhly 52,8 miliardy korun, což bylo meziročně zhruba o dvě procenta více.

(pel)