Křetínského EPH koupilo za 9,5 miliardy korun dvě plynové elektrárny ve Velké Británii.

Energetická skupina Daniela Křetínského EPH koupila 2 paroplynové elektrárny ve Velké Británii. Za elektrárny Langage a South Humber o výkonu 2300 megawattů zaplatila společnost EPH zhruba 9,5 miliardy korun (318 milionů liber).

„Dvě paroplynové elektrárny doplní naše stávající britské portfolio elektráren Eggborough a Lynemouth a náš rozvojový projekt Eggborough CCGT,” uvedl k transakci Křetínský.

Elektrárny koupila firma EP Power Europe, která se v posledních letech specializuje na nákup levných zdrojů v klasické energetice. Ta prochází v celé Evropě dlouhodobou krizí, a některé společnosti se tak v rámci snižování zadlužení zbavují svých aktiv velmi levně.

Prodej elektráren Langage a South Humber Bank společnosti Centrica Křetínského holdingu musí ještě schválit antimonopolní úřady. Podle mluvčího EPH Daniela Častvaje se očekává, že transakce bude dokončena ve druhé polovině letošního roku.

EPH vlastní ve Velké Británii dvě další elektrárny Eggborough a Lynemouth, které nyní spalují uhlí. V první zmiňované připravuje výstavbu nového plynového zdroje o výkonu 2500 MW, druhou přestavuje na spalování biomasy.

Energetická skupina EPH zahrnuje zhruba pět desítek firem po celé Evropě působících v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny či dodávek tepla.

V Česku holding kontroluje například Elektrárny Opatovice, výrobce elektřiny a tepla Plzeňskou energetiku a United Energy, producenta tepla Pražskou teplárenskou či provozovatele zásobníku plynu SPP Storage.

(pel)