Zaměstnanci slovenského Volkswagenu nenastoupili do práce a stávkují. Chtějí zvýšit mzdy na 53 tisíc korun měsíčně.

Dělníci bratislavského závodu automobilky Volkswagenu berou v průměru plat 47 tisíc korun měsíčně, ale stávkují za více peněz. Nenastoupili do práce a požadují zvýšení mezd až na 53 tisíc korun. Několik tisíc pracovníků se časně ráno shromáždilo u továrny, kde transparenty a pískotem dávali najevo nesouhlas s odmítavým postojem vedení továrny.

„Ve srovnání s dalšími závody koncernu patří naše odměny mezi nejnižší,“ řekl šéf odborů firmy Zoroslav Smolinský.

Zaměstnanci si na shromáždění přinesli transparenty s nápisy „Neponižujte nás“, „Jsme součástí koncernu“ či „Vy pro nás minimum, my pro vás maximum“. V protestu je přišli podpořit i zástupci odborů z české společnosti Škoda Auto, která také patří do koncernu Volkswagen.

Odbory slovenské divize Volkswagenu neuspěly u vedení firmy s požadavkem na zvýšení platů pro více než 12 tisíc zaměstnanců firmy o 16 procent a naopak odmítly nabídku zaměstnavatele na postupné zvýšení mezd o 8,9 procenta.

Průměrný měsíční plat pracovníků firmy bez zahrnutí platů managementu a po započítání příspěvků a bonusů činí 1800 eur (47 160 korun), tedy zhruba dvojnásobek průměrné mzdy na Slovensku. Za celý rok 2016 činila průměrná hrubá měsíční mzda na Slovensku 912 euro (asi 24 600 korun).

Pros srovnání, v České republice průměrná mzda činí 28 tisíc korun.

Platy se podle odborů příliš nezvyšují

Odboráři v bratislavském Volkswagenu si stěžují, že zatímco firmě se daří, platy se příliš nezvyšují. Smolinský vypočítává, že za posledních sedm let rostly platy po odečtení inflace jen o 11 eur ročně. Uvádí také, že zaměstnanci svými vlastními zlepšováky ušetřili závodu tolik peněz, že to velkou část požadovaného nárůstu pokryje.

Odbory jsou podle odborového předáka připraveny stávkovat nejméně do konce týdne a pokračovat v nespecifikovaných akcích až do zahájení celozávodní dovolené, které je ve slovenském Volkswagenu naplánováno na začátek července.

„Hodnoty vyrábějí zaměstnanci, a pokud vedení společnosti nechce naslouchat zaměstnancům, tak nemáme žádnou jinou možnost, jak projevit svou vůli,“ řekl Smolinský.

Továrna v reakci na zahájení stávky zkritizovala odbory.

„Vyzýváme odborovou organizaci ke vstřícnosti směrem k oboustranně akceptovatelné dohodě. Nezodpovědné požadavky odborů ohrožují budoucnost podniku a pracovní místa našich zaměstnanců,“ sdělila mluvčí společnosti Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

Platy v bratislavském závodu Volkswagenu už v rámci koncernu předčily portugalskou pobočku a dotáhly se na úroveň Španělska. Stále však platí, že i ten nejvyšší tabulkový výdělek je na Slovensku menší než ten nejnižší v Německu.

(pel)