O odchodu Česka z EU mohou uvažovat jen šílení lidé, prohlásil kníže Schwarzenberg na adresu exprezidenta Václava Klause.

Kníže Schwarzenberg varoval před vystoupením Česka z EU, k němuž před pár dny vyzval exprezident Václav Klaus. Podle čestného předsedy TOP 09 se Klaus, ale i prezident Zeman svými postoji snaží začlenit Česko pod ochranu společenství nezávislých států pod vedením Ruské federace.

Exprezident Václav Klaus před několika dny velmi ostře reagoval na oznámení EU, že proti České republice zahájí řízení kvůli nepřijímání migrantů.

Evropská komise se rozhodla zahájit s Českem, Polskem a Maďarskem řízení pro porušení unijní legislativy kvůli tomu, že tyto země nepřijímají migranty podle stanovených kvót. Brusel za to může Česku vyměřit pokutu ve výši až 270 milion korun. S tím, že další penále bude naskakovat za každý den, kdy Česko nebude plnit svoji „unijní povinnost“ přijímat cizince, kteří do Evropy proudí jak z Blízkého východu tak z Afriky…

Klaus následně protestoval proti „snaze trestat nás a přinutit nás k poslušnosti“. Někdejší premiér a prezident, který před mnoha lety „podával přihlášku“ ke vstupu do EU, teď kritizoval naše postavení v Evropské unii a nekalé úmysly představitelů EU.

„Odmítáme záměr povinně dosídlovat území našeho státu cizinci. Odmítáme dopustit přeměnu naší země v multikulturní společnost nepřizpůsobivých komunit, jaké vidíme v současnosti ve Francii či Velké Británii. A to ještě nezmiňujeme s masovou migrací spojený dnes už téměř každodenní terorismus,“ uvedl Klaus v prohlášení svého institutu.

Česko by se podle Klause už nemělo dále nechávat „vydírat hrozbami ukončení evropských dotací“, protože je fakticky nepotřebujeme.Z toho podle exprezidenta plyne „jediný možný a současně jediný nutný závěr“.

„Nastal čas začít připravovat odchod naší země z Evropské unie. Je to jediná cesta, jak náš stát … udržet a zachránit“. (Celé prohlášení V. K. a IVK čtěte ZDE).

Směr Ruská federace

Proti těmto Klausovým snahám se ostře ohradil Schwarzenberg.

„Náš bývalý prezident Václav Klaus nás vyzývá, abychom zahájili přípravy k výstupu z Evropské unie, která proti nám zahájila řízení v souvislosti s tím, že nechceme v České republice přijmout systém kvót na přijímání uprchlíků. Stávající prezident samozřejmě přitakal a prohlásil, že to je manipulace s naší státností. Zřejmě oba vidí lepší ochranu Českého státu v rámci společenství nezávislých států pod vedením Ruské federace,“ uvedl čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Šílení lidé

„Od Václava Klause jako od národohospodáře bych očekával, že si spočítá, kolik by nás stálo, kdyby najednou kolem českých hranic vyrostly celní hranice, kterými by náš nejdůležitější obchod byl zatížen. Investice by u nás samozřejmě prudce upadaly, protože ty směřují pouze do zemí, které disponují velkým trhem, ze kterého bychom ovšem byli z podstatné části vyloučeni,“ konstatoval Schwarzenberg.

„Mám jisté pochyby, že vystoupení z Evropské unie může znamenat jakoukoliv výhodu pro Velkou Británii. A to je hospodářská velmoc a ostrov. Lidé v malé zemi uprostřed Evropy, která je obklopena ostatními státy EU, by museli být šílení, aby o tomto výstupu začali byť jen uvažovat,“ dodal Schwarzenberg. (sfr)