Švédsko těžce doplatilo na přijímání migrantů. Zatímco před 7 lety bylo ve Švédsku 200 radikálů, dnes je země zaplavena tisícovkami islamistů, kteří jsou připraveni zaútočit.

Islamizace Švédska díky přílivu migrantů zdárně pokračuje. Počet radikálních islamistů ve Švédsku prudce stoupl. Vyplynulo to ze zjištění švédské rozvědky, která ještě není plně v rukou muslimů. Zatímco před 7 lety bylo ve Švédsku 200 radikálů, dnes je země zaplavena tisícovkami islamistů, kteří jsou připraveni zaútočit.

Švédsko se podle informací rozvědky zaplňuje radikálními islamisty.

Potvrdil to ředitel rozvědky (Säpo) Anders Thornberg, podle kterého se odhady vztahují na islámské radikály ochotné sáhnout k násilí i na ty, kteří financují terorismus či rekrutují bojovníky.

Rozvědka však domnívá, že jen menší část těchto islamistů je schopna skutečně spáchat teroristický útok.

Bezpečnostní policie (Säpo) v roce 2010 odhadovala, že v zemi žije zhruba 200 islamistů. Dnes se podle Säpo počet radikálních islamistů ve Švédsku pohybuje v řádech tisíců.

„Nárůst extremismu je výzvou historických rozměrů,“ uvedl Anders Thornberg.

Nejvíce radikálů žije v největších městech, jako Stockholm, Göteborg, Malmö či Örebro. Důvodem radikalizace muslimů ve Švédsku je podle Thornberga masivní propaganda, kterou do světa vysílá teroristická organizace Islámský stát (IS) a podobné skupiny.

K semknutí radikálních islamistů významně přispěly války v Iráku a v Sýrii.

I když se rozvědka domnívá, že jen menší část radikálů je prakticky schopna ve Švédsku provést teroristický útok, nevylučuje možný nárůst teroristických útoků v zemi. Podle Thornberga totiž plánování atentátu v současnosti nevyžaduje příliš mnoho času ani prostředků.

„Dnes, pokud se rozhodnete jednat, tak si koupíte dva nože nebo najmete dodávku a najedete do davu,“ uvedl ředitel Säpo.

Právě k tomuto typu atentátu došlo v dubnu, kdy terorista najel ukradeným nákladním vozem do lidí na pěší zóně v centru Stockholmu. Pachatelem byl Uzbek Rachmat Akilov, který se k činu přiznal. (sfr)