Že by příprava na kancléřčinu kanonizaci? Papež František vyznamenal Merkelovou čtvrt roku před volbami medailí udělenou za práci pro mír, a ochranu planety...

Papež František ve Vatikánu vyznamenal německou kancléřku Angelu Merkelovou, která je považována za hlavního „zvatele“ migrantů do Evropy. Svatý otec kancléřce udělil medaili mimo jiné i za práci pro mír a ochranu planety. Jedná se o mimořádný krok, neboť Vatikán běžně předvolební podporu politikům neposkytuje. Parlamentní volby se v Německu konají letos v září.

Papež František kancléřku vyznamenal medailí s olivovou ratolestí za údajný „boj proti chudobě, ochraně planety a dalších mezinárodních hodnot“.

Merkelové se tak dostalo významné mezinárodní podpory zhruba čtvrt roku před parlamentními volbami v Německu.

Vatikánský šéf uvedl, že kancléřku vyznamenává „za práci, kterou dělá pro mír“.

Merkelová řekla, že se cítí být posílena pro boj proti chudobě v Africe a za ochranu klimatu.

„Povzbudil mne, abych dál šla touto cestou. Stejně tak, jako bojovala za mezinárodní dohody,“ prohlásila předsedkyně německé strany Křesťansko-demokratická unie.

Podle některých pozorovatelů papež svým přijetím a vyznamenáním Merkelové porušil nepsaný zákon Vatikánu neposkytovat audience vrcholným politikům těsně před volbami v jejich zemi. (sfr)